Sto sedmi občni zbor PGD Radoslavci

Gasilsko odlikovanje II. stopnje Emilu Rakuši, Plaketa veterana Nadi Tomanič

Branko Košti, torek, 19. februar 2019 ob 18:19
107. občni zbor PGD Radoslavci

107. občni zbor PGD Radoslavci

Gasilke in gasilci PGD Radoslavci so v soboto, 16. februarja, opravili že 107. občni zbor društva. Pri pregledu njihovega uspešnega dela v preteklem letu 2018 in snovanju načrtov za tekoče leto, so se jim pridružili številni gostje: predstavnik GZ Ljutomer Milan Hunjadi, občinska svetnica Manja Gospodarič v imenu Občine Ljutomer, častni poveljnik in predsednik društva Ludvik Horvatič in Janez Rudolf, kateri je kot predsednik zastopal tudi KS Radoslavci, gostje iz pobratenega PGD Ožbalt in predstavniki sosednjih PGD Precetinci, Mala Nedelja, Vogričevci in Koračice ter predstavniki KO RK Radoslavci, KD A. Krempl Mala Nedelja, TD Mala Nedelja-Radoslavci in LD Mala Nedelja.

Pred pričetkom uradnega dela občnega zbora so s kulturnim programom, katerega so pripravili mladi gasilci in gasilke, počastili nedavni slovenski kulturni praznik. Glasbeni del programa sta izvedli Kaja Hanžel s kitaro ter vokalom in Eva Zmazek s frajtonarico, v dramskem delu pa so do solz nasmejali prisotne s skečem o gasilskih veteranih v bivalni enoti.

Številne vsestranske aktivnosti na organizacijskem področju je predstavil predsednik PGD Radoslavci Jernej Horvatič. Povedal je, da so že v prvem trimesečju leta 2018 dvema družinama priskočili na pomoč pri spravilu drv, v maju organizirali letni pregled društev sektorja Mala Nedelja in sodelovali pri prevzemu novega vozila PGD Stara Gora, v maju so se udeležili Florjanove maše, dva člana sta se udeležila kongresa GZS na Ptuju, v junijski nabiralni akciji zbrali kar sedem ton starega železa in izvedli 3. taborček mladih gasilcev, julija so izvedli enodnevni izlet na Goričko in se z mladimi gasilci udeležili 45. Tabora mladih gasilcev GZ Ljutomer v Bodislavcih, v avgustu so sodelovali na slovesnosti ob 150-letnici 1. Slovenskega tabora in srečanju gasilskih veteranov v Križevcih. V lepem spominu bo ostal 1. september, ko so se na povabilo pobratenega gasilskega društva iz Ožbalta v Ožbaltu udeležili srečanja ob 10. obletnici medsebojnega sodelovanja. Ogledali so si HE Fala in PGD Kapla ter opravili športne aktivnosti. Zadnja tretjina leta je bila namenjena druženju in usposabljanju, saj so izvedli kostanjev piknik in zaključek leta, organizirali izobraževanje kandidatov za vodenje čolna in pripravo na izpit za voditelje čolna. Investirali so tudi v nakup kompresorja za zagon avtocisterne, opravili velika servisa in tehnična pregleda vozil, opravili servis garažnih vrat ter kupili tri delovne in eno žensko svečano obleko.

Bogato operativno delovanje je predstavil poveljnik Boro Zmazek. S ponosom je povedal, da so na letnem pregledu sektorja sodelovali kar s šestimi desetinami (pionirji, pionirke, mladinci, članice ter člani A in B), pionirji, mladinci, članice A in člani B so se udeležili občinskega tekmovanja v Veržeju. Trije člani so opravili tečaj za gasilskega pripravnika, Tim Peršak je uspešno zaključil 149-urni tečaj za gasilca, osem članov se je usposobilo za voditelja čolna. Opravili so pet intervencij in sicer ob požaru v skladišču sekancev v podjetju Murales, gasili v garaži zagorelo vozilo v Drakovcih in gorečo plinsko napeljavo prav tako v Drakovcih, pri Mali Nedelji pa je zagorela podrast. Intervenirali so še v Radoslavcih, ko je ob neurju, zaradi neurejenih vodotokov, voda poplavila garaže in kleti. Osem operativcev je sodelovalo na nenapovedani vaji v Radoslavcih, v mesecu požarne varnosti so sodelovali na evakuacijski vaji na OŠ Mala Nedelja. Poveljnik je pohvalil tudi novost v društvu, takoimenovane »prve petke«, ko se gasilci in tudi družinski člani, zbirajo v gasilskem domu.

Po enem letu, odkar je prevzela vodenje članic v PGD Radoslavci, je dosežene rezultate v tem kratkem obdobju, s ponosom predstavila Marjetka Zmazek. Na opravljeno in doseženo so radoslavske gasilke upravičeno ponosne, saj so uspele privabiti ali ponovno aktivirati večje število članic, kar jim je omogočilo sodelovanje na letnem pregledu in tekmovanjih; na občinskem tekmovanju v Veržeju so članice A osvojile drugo mesto. Dve gasilki sta opravili tečaj za gasilskega pripravnika in ena za voditelja čolna. Soudeležene so v vseh društvenih aktivnostih, kakor tudi ostalih aktivnostih v KS Radoslavci. 

Na občnem zboru so podelili napredovanja v čine, specialnosti za nosilca IDA in za vodjo čolna, mladinska priznanja, priznanja društva, priznanja gasilske zveze I. in II. stopnje ter gasilsko odlikovanje II. stopnje, katero je prejel Emil Rakuša, Plaketo veterana pa je iz rok predsednika Jerneja Horvatiča, poveljnika Boroja Zmazka in predstavnika GZ Ljutomer Milana Hunjadija, prejela Nada Tomanič.



Več v Kultura in izobraževanje