Zdravstvena uslužbenka domnevno ponaredila več kot 200 receptov

Škoda, povzročena s temi dejanji, znaša približno med 3.000 in 5.000 evri. Preiskava v zvezi natančne škode in obsega izvrševanja kaznivih dejanj še poteka.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. februar 2019 ob 17:16
Kriminalisti

Kriminalisti

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so v okviru predkazenskega postopka izvajali aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj. Na območju Policijske uprave Maribor je bilo izvedenih skupno 6 hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov, kjer so iskali materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je potekala v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja goljufije po členu 211 KZ-1, za katero je predpisana kazen zapora do treh let.

V predkazenskem postopku je bilo doslej ugotovljeno, da je osumljena oseba - zdravstvena uslužbenka, ki je v obdobju od leta 2017 do 2019, domnevno ponaredila skupaj več kot 200 zelenih receptov na svoje ime in na ime soosumljenega, na vseh receptih pa je ponarejen tudi podpis več zdravnikov. Na podlagi tako ponarejenih zelenih receptov je bilo v več lekarnah dvignjenih več zdravil Sanval, Zaldiar, Lexaurin in Doreta. Farmacevtski delavci so v zmoti, da so zeleni recepti pristni oz. da so jih izdali za to pristojni zdravniki, osumljeni osebi izdali zdravila. Tako so farmacevtski delavci izdali več kot 600 zavojev navedenih zdravil. S tem dejanjem je bil oškodovan Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Miklošičeva c. 24, Ljubljana (ZZZS), ki je končni plačnik zdravil. Dosedanje ugotovitve kažejo, da škoda, povzročena s temi dejanji, znaša približno med 3.000 in 5.000 evri, vendar pa preiskava v zvezi natančne škode in obsega izvrševanja kaznivih dejanj še poteka. Nadaljnja preiskava bo usmerjena tudi v smeri preprodaje teh zdravil in iskanju razlogov za sum da sta osumljena izvršila še druga kazniva dejanja.

Ob tem so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku, skupno dvema osumljenima osebama odvzeli prostost, katerima pa je pridržanje zaradi prenehanja razlogov za pridržanje že bilo odpravljeno.



Več v Črna kronika