S sprejetjem novih članic DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici šteje enainpetdeset kmečkih žena

Na občnem zboru so sprejele nove članice in podelile Priznanja andragoškega centra Slovenije

Branko Košti, torek, 26. februar 2019 ob 15:11
Občni zbor DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici

Občni zbor DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici

Za kmečkimi ženami, članicami Društva podeželskih žena Sv. Jurij ib Ščavnici, je še eno pestro, delovno in uspešno leto. To je v uvodu poročila o delu, na občnem zboru društva, v petek, 22. februarja, poudarila dolgoletna predsednica Ema Lančič.

Svojo ugotovitev je utemeljila z navedbo številnih dogodkov in dejavnosti, katere so pripravile, se jih udeležile in na njih sodelovale v domačem kraju, bližnji okolici in na območju celotne Slovenije. Prav impozantno je, na koliko področjih delujejo članice že sedemindvajset let, še posebej zato, ker jim vse to uspeva ob vsakodnevnih obveznostih na domačih kmetijah. Za take napore je potrebna pozitivna energija in dobra volja, za kar rade poskrbijo. Zato so že letošnji občni zbor pričele z delavnico o Jogi smeha in se skupaj z izvajalko delavnice Špelo Lubej, skoraj eno uro veselo, od srca nasmejale in tudi razgibale, saj verjamejo trditvi, da je smeh pol zdravja. Sicer se pa izobražujejo na področju zdravja in zdravega načina življenja, zato so v teku leta obiskala predavanje mag. Branislave Belovič Kako smo ženske lahko bolj zdrave, ter dve predavanji o boreliozi. Ob sredah pa izvajajo tudi vadbo pod vodstvom fizioterapevtke.

V preteklem letu so izvedle več razstav, tečajev in delavnic: učitelj Stanko Vorih jih je učil peke kruha na Štuhečevi domačiji v Bolehnečicih, za državno ocenjevanje v mesecu marcu so spekle štirinajst prleških kvasenic s skutnim nadevom in zanje prejele zlato, ter dve srebrni in dve bronasti medalji. V velikonočnem času jih je zaposlila tradicionalna razstava ročnih del, izvedle tečaj kuhanja jedi na temo Vse o repi in zelju, katere so tudi predstavili na razstavi. Skupaj s PGD Stara Gora in KSS enota Gornja Radgona, so pripravile tradicionalno Žetev zlatega klasa na Stari Gori, sodelovale pa tudi na dnevu žetve v Spodnji Ščavnici in na prikazu žetve v Destrniku. Zelo aktivno so se vključile v praznovanje občinskega praznika Občine Sv. Jurij.

Ob vseh obveznostih v domači občini, so se odzvale povabilom številnih stanovskih društev in sodelovale na njihovih prireditvah blizu in daleč. Na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju je Ema Lančič prejela zlato priznanje za meso iz tünke, Irena Ajlec pa prav tako zlato priznanje za mešani rženi kruh. Posamezne članice ali pa tudi kot društvo, v obliki strokovnih ekskurzij, obiskujejo delavnice, srečanja in razstave, katere organizirajo druga sorodna društva širom Slovenije in tako spoznavajo značilnosti kulinarike in ročnodelske izdelke slovenskih pokrajin ter tkejo prijateljstva s stanovskimi kolegicami.

Občnega zbora se je udeležil tudi župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, kateri je pohvalil delo društva in se zahvalil za številne pogostitve ob različnih dogodkih v občini. Aktivnost DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici so pohvalile in jim zaželele uspehe tudi v bodoče predstavnica UO Zveze kmetic Slovenije Milena Benko, Metka Marinič iz Kmetijske svetovalne službe in gostje iz DPŽ Gornja Radgona, Destrnik, Jakob in Križevci – Veržej ter TD Sv. Jurij ob Ščavnici. V društvo so sprejele osem novih članic, s čimer se je njihovo število povečalo na enainpetdeset.

Župan Anton Slana in predsednica Ema Lančič sta v zaključku zbora podelila priznanja Andragoškega centra Slovenije za izvedbo delavnice ročnih del v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. Prejele so jih: Silva Kocbek, Heda Živko, Hermina Seifried, Vida Čuš in Zefika Horvat.



Več v Kultura in izobraževanje