Skrbno pripravljen in uspešno izveden dogodek v okviru projekta Zdrav način življenja za vse

Na Razkrižju je potekala predstavitev projekta Zdrav način življenja za vse

Prlekija-on.net, sreda, 27. februar 2019 ob 17:05
Zdrav način življenja za vse

Zdrav način življenja za vse

V petek, 22. februarja, je v večnamenskem prostoru Knjižnice in čitalnice Razkrižje, potekala predstavitev projekta Zdrav način življenja za vse, ki ga s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje RS, v triletnem programu 2017-2019, v Občini Razkrižje izvajajo v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije - Območnim združenjem Murska Sobota in Pomurskim društvom za boj proti raku.

Uvodoma je zbrane pozdravil župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki je med drugim dejal, da se po svojih močeh trudi biti vzgled pri aktivnostih povezanih z zdravim življenjskim slogom. Prim. mag. Branislava Belović je predstavila glavne poudarke izvajanja programa Zdrav način življenja za vse, sodelavka uprave Občine Razkrižje Nataša Slavič pa konkretne aktivnosti, ki so na tem programu v preteklem letu bile uresničene in katere se bodo v tem triletnem programu na območju Občine Razkrižje še izvajale.

Kot osrednja točka pa je bilo predavanje specialista kardiologa Štefana Horvata, dr. med. iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, na temo Možganska kap - Kako jo prepoznati in kako ukrepati, s poudarkom na odpravi dejavnikov tveganja, tistega na kar ljudje lahko vplivamo sami. Možganska kap je namreč bolezen, ki pogosto povzroči težke spremembe bolniku in tudi svojcem.

Predstavljeno je bilo kako se lahko zmanjšajo njene posledice ob hitrem in ustreznem ukrepanju. Udeleženci dogodka so postavili veliko vprašanj in nanje dobili tudi koristne odgovore. Za globok razmislek vsem je bilo pričevanje domačinke Dragice Alt, ki je bila pred kapjo nadpovprečno aktivna prostovoljka. Vsem zbranim je pripovedovala svojo zgodbo. Dogodka se je udeležilo lepo število ljudi, med njimi tudi lokalni zdravnik dr. Davorin Kolarić in župnik msgr. Franc Režnja. Ob koncu so za vse obiskovalce domačini, ki so vključeni v projekt Zdrav način življenja pripravili pogostitev zdravih jedi iz vaškega oglednega vrta in čajev iz zeliščnega vrta.

Na dogodku so bile napovedane prihodnje aktivnosti s področja zdravja. Prva bo ob slovenskem Tednu boja proti raku, v soboto, 9. marca, ob 15. uri v Centru Zavirje na Razkrižju, kjer bodo organizirali tek, hojo in nordijsko hojo za vse generacije.



Več v Kultura in izobraževanje