Prekmurske orhideje za žene in partnerke

Vinski vitezi v Dobrovniku spregovorili o narejenem in delu v prihodnje

Prlekija-on.net, sreda, 27. februar 2019 ob 18:36
Vinski vitezi v Dobrovniku

Vinski vitezi v Dobrovniku

Večina izmed natanko 20 članic in članov Slovenskega reda vitezov vina, omizje za Pomurje, ki sodi med najbolj dejavna izmed vseh omizij v Sloveniji, so se v okviru svojega letnega plana dela, prvič v letu 2019, sestali v Gostišču Lipot v Dobrovniku. V prijetnem, domačem okolju, so vitezi in vitezinje najprej opravili obvezni sestanek, kjer so med drugim povedali, da so v letu 2018 v celoti realizirali vse načrte, ob tem so se dogovorili o tem kaj bodo delali v prihodnjih mesecih, kjer je v ospredju promocija vinske kapljice, izobraževanje vinogradnikov, svetovanje o kulturi pitja vina...

Vitezi, ki so ugotovili, da so v letu 2018 izpolnili vse zadane cilje, so tudi tokrat pod vodstvom konzula Štefana Pavlinjeka in tajnika Zlatka Boraka, poleg pogovora o svojem delu in poslanstvu, ocenili, kaj se dogaja v kleteh na tem območju, ob tem pa so se prepričali kako je grozdje letnik 2018, na skrajnem severovzhodu države, tam kjer ga ni uničila pozeba ali toča, preneslo izvrstno kapljico, tako po kvaliteti kot po količini. Sami vitezi so še posebej zadovoljni s sodelovanjem z madžarskimi kolegi, seveda tudi s svojim poslanstvom pri promociji in čaščenju vina. In kot nam je povedal konzul viteškega reda za Pomurje, Štefan Pavlinjek, pomurski vitezi tudi v bodoče nameravajo postoriti veliko na promociji vin, vinogradniških in turističnih kmetij s severovzhoda države, vsekakor pa bo še več aktivnosti (viteških srečanj, strokovne ekskurzije ipd.) povezanih z vinom in vinogradništvom. Letos so sicer že izvedli Vincekovo srečanje, in sicer na Madžarskem, sledi pa: rez viteške trte v Pečarovcih, Jožefova salamiada, strokovna ekskurzija v makedonske vinograde in kleti, vinski festival na Madžarskem, Viteški turnir v Gornji Radgoni, Redovna svečanost v Celju, Štefanova trgatev v Polani ipd.

Seveda tudi na srečanju v Dobrovniku ni šlo brez vrhunske kapljice, saj so prisotni, poleg vitezov so tokrat zraven bile tudi žene (možje) in partnerke, pokušini veliko dobrih domačih vin in penin, kuharice in natakarji Gostilne Lipot pa so jih razvajali z enkratnimi jedmi. Že pred viteško večerjo pa sta Pavlinjek in Borak vsem ženam in partnerkam podelila "Valentinove" oziroma "prekmurske" orhideje, ki izvirajo prav iz Dobrovnika. "V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati moraš vinsko kapljico, jo promovirati in sploh imeti samo pozitivne vrline", nam je povedal konzul Pavlinjek.



Več v Družabno