Nevladniki predsedniku vlade: »Končajte več kot 30-letno bitko za Muro!«

Vnovičen poziv predsedniku vlade Marjanu Šarcu, da izpolni obljube iz koalicijske pogodbe. Prva priložnost bo že ta četrtek na redni seji vlade.

Prlekija-on.net, torek, 5. marec 2019 ob 12:11
Mura pri Hrastje Mota, foto Goran Šafarek

Mura pri Hrastje Mota, foto Goran Šafarek

V sredo, 27. februarja 2019, je potekel rok za podajo pripomb na Osnutek Uredbe o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja. Podporo razveljavitvi Uredbe za gradnjo 8 hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo 100 znanstvenikov in več kot 100 organizacij iz Slovenije in Evrope. »Glede na to da je razglašena Biosfera, je razveljavitev uredbe nujni in logični naslednji korak. Podporniki prostotekoče Mure ne glede na dogajanje na političnem odru pričakujemo takojšnjo razveljavitev uredbe ter trajno zaščito reke Mure brez nadaljnjega slepomišenja in nepotrebnega odlašanja,« so zapisali pri Kampanji Rešimo Muro!

»Večina političnih strank je v anketi pred volitvami nedvoumno zavzela stališče, da so proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri. Vladne stranke so to zapisale celo v koalicijsko pogodbo. Upam, da bo predsednik vlade storil vse, da se reka Mura, imenovana tudi ledvica Prekmurja in Prlekije, trajno zaščiti in s posebnim zapisom izvzame iz vseh dokumentov za energetsko izrabo. Upravičeno pričakujemo, da bo premier s svojo avtoriteto pripomogel, k izpolnitvi obljube in s tem dokazal, da koalicijska pogodba ni bila podpisana s figo v žepu.« pravi Samo Tuš, predsednik ZD Moja Mura.

»Reka Mura skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 km še prosto tekočih rečnih žil. Predstavlja dom kar 51 domorodnim vrstam rib, kar jo uvršča na sam vrh po številu ribjih vrst na nacionalnem nivoju. Upravičeno jo imenujemo kraljica biotske raznovrstnosti, ki pa ima celo velik potencial za izboljšanje ekološkega stanja - revitalizacijo reke. Zadnji čas je, da vlada konča več kot 30-letno bitko za reko Muro in ta naravni biser trajno zaščiti« je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS.

»Predsednika vlade Marjana Šarca držimo za besedo in zahtevamo, da Muro takoj uvrsti na sejo vlade in razveljavi koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn. Prav tako pričakujemo, da bo novi minister za okolje in prostor brez nadaljnjega nadaljeval postopke za dokončno in trajno rešitev Mure ter prebivalcem od Šentilja do hrvaške meje pomagal pri vzpostavitvi razmer za zdravo življenjsko okolje in razvoj zelenega turizma« dodaja Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti, Trate.

Podporo prosto tekoči reki Muri je sicer izrazilo preko 100 organizacij in institucij iz Slovenije in 24 iz tujine - Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Nemčije. Med njimi so okoljevarstvene nevladne organizacije, ribiški klubi, kulturne institucije, planinske organizacije in občine.Več v Narava