Uporabniki VDC z enkratno razstavo v DOSOR-ju

Tudi s kulturnim ustvarjanje dvigujejo kvaliteto storitev svojih uporabnikov

Prlekija-on.net, četrtek, 7. marec 2019 ob 07:53
Razstava uporabnikov VDC v DOSOR-ju

Razstava uporabnikov VDC v DOSOR-ju

Čeprav se v Domu starejših občanov (DOSOR) Radenci vseskozi odvijajo takšne in drugačne prireditve in dogodki, je odprtje zadnje razstave, ki bo kar nekaj časa na ogled v avli tamkajšnjega doma, vseeno bilo nekaj posebnega. Pred prepolno avlo stanovalcev doma, uporabnikov VDC ter drugih gostov in obiskovalcev, so namreč odprli likovno razstavo varovancev Varstveno delovnega centra (VDC) Murska Sobota - enota Gornja Radgona. Ob pomoči mentorja Danila Plohla ter predsednice Likovnega društva Gornja Radgona Tatjane Mijatović, je 14 varovancev radgonske enote VDC (Terezija Rajbar, Romana Bohinec, Andreja Rola, Mojca Zadravec, Gregor Fridau, Srečko Muhič, Davorin Halec, Marija Bedek, Alojz Hvalič, Denis Kramberger, Maja Beden, Sara Fras, Jasna Činč in Andrej Rajbar) ustvarilo zanimive akvarele, voščilnice, risbice s svinčnikom, ter tudi kiparske izdelke, izdelki iz gline ipd.

Otvoritveni program razstave, ki ga je povezovala omenjena Tatjana Mijatović, so varovanci VDC Gornja Radgona popestrili tudi z literarnimi vložki, kjer je Gregor Fridau prebral pesem Toneta Pavčka: Popotnik, Marinela Perić pa pesem Ferija Lainščka: Ljubi me kot sije sonce.

Kratko zgodbo o tem, kako je prišlo do same razstave, je predstavila vodja radgonske enote VDC Polonca Lovrec: "Tone Pavček v svoji pesmi pravi Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca... Današnja razstava vsekakor ni zaključek ampak se bo zgodba ustvarjalnosti naših uporabnikov nadaljevala. V našem zavodu oblikujemo in razvijamo vsebine, ki so namenjene dvigu kvalitete storitve za naše uporabnike. K temu prispevajo tudi prostočasne dejavnosti. Ena izmed njih je likovna dejavnost pod mentorstvom zaposlenega Danila Plohla. Izhajali smo iz tega, da ima vsak človek talent, le poiskati ga moramo. Naj bo to slikanje, risanje ali kiparstvo. Ljudje smo različni - umetnost pa ne pozna ne invalidnosti ne različnosti. Naš cilj je, da uporabnikom omogočimo umetniško udejstvovanje - ne toliko v smislu delovne terapije in pedagogike ampak v smislu lastnega kreativnega izražanja. Je priložnost, da se izkažejo v drugih spretnostih in veščinah, razvijajo pozitivno samopodobo in pokažejo svoje potenciale".

Po Lovrečevi, ljudje skozi mešanje barv, upodabljanjem s čopičem ali svinčnikom, uporabo različnih likovnih tehnik, svoj svet prikažejo skozi umetnost. Obenem pa je likovna umetnost lep in oseben način komunikacije. Vsak izmed ustvarjalcev je ponosen na svoj izdelek, pa naj bo to lep vrt, hiša, zapeta pesem, knjiga, slika. In vsak izmed njih se s tem rad pohvali ter postavi na ogled - tudi ustvarjalci - umetniki iz VDC. "Tukaj je razstavljen le del izdelkov, ki so nastajali v obdobju enega leta. Čestitke in zahvala vsem, ki so z domišljijo, ustvarjalnostjo, motivacijo in likovnim izražanjem prispevali k današnjem dogodku", je dodala vodja enote VDC Gornja Radgona Polonca Lovrec, ki je svoj nagovor zaključila z mislijo Pabla Picassa: "Nekateri slikarji spremenijo sonce v rumeno piko, drugi spremenijo rumeno piko v sonce. Verjamem, da boste danes videli veliko sonca". 

Čestitke ustvarjalcem in vsem, ki so tako ali drugače prispevali k zanimiv razstavi, je namenila tudi direktorica VDC Murska Sobota, Angela Benko Lang, ki se je zahvalila tudi direktorici DOSOR-ja Mateji Hauser, da jim je omogočila razstavo. Še preden je Angela Benko Lang uradno odprla razstavo, je prisotne pozdravil tudi župan Občine Radenci, Roman Leljak, ki je prav tako pohvalil vse, ki skrbijo za kulturno življenje v radenski občini. Obljubil je tudi, kako se bo prizadevalo, da bi turistično zdraviliška občina čim prej dobila sodoben kulturni dom.

Kakorkoli že, množica obiskovalcev se je še enkrat lahko prepričala, da ustvarjanje uporabnikov VDC v ničemur ne zaostaja, kvečjemu so to ljudje, ki so še bolj zadovoljni s svojim ustvarjanjem in sploh dosežki na kateremkoli področju!



Več v Kultura in izobraževanje