Slavni glasbenik Tone in njegova Ana obeležila 60 let poroke

Biserno poroko sta obhajala zakonca Neuvirt iz Pesnice pri Mariboru

Prlekija-on.net, sreda, 13. marec 2019 ob 07:59
Biserna poroka Tone in Ana Neuvirt

Biserna poroka Tone in Ana Neuvirt

Čeprav je bil Anton, ki so ga mnogi klicali Tone, Neuvirt, Pesničan, ga pozna veliko širši krog ljudi na severovzhodu države. Poznajo ga predvsem po njegovi glasbeni skupini Neuvirtova pihalna godba, s katero je nastopal na številnih prireditvah v bližnji in daljni okolici. Najbolj ga poznajo po igranju na novih mašah ali primicijah in igranju v cerkvah ob slovesnih dogodkih, žegnanjih ali večjih cerkvenih praznikih. Ko so zaigrali Neuvitrovi muzikanti, tako so ljudje rekli, so bile cerkve nabito polne. Njihova glasba pa je globoko odmevala v akustičnih prostorih cerkva.

In ker je Anton s svojimi glasbeniki velikokrat nastopal v cerkvi v Benediktu v Slovenskih goricah, dva dni pa je igral tudi na primiciji aktualnega benediškega župnika Marjana Role, ob tem pa v Benediktu živi tudi hčerka Renata, sta se z ženo Ano odločila, da svojo 60-letno zakonsko zvestobo potrdita prav v cerkvi v Benediktu. Biserno poročni obred je, ob darovani sv. maši, pri kateri sta sodelovala zlatomašnik Ivan Zajnkovič in prof. Anton Ožinger, opravil župnik in prodekan Marjan Rola, ki je zakoncema namenil nekaj lepih besed, ter jima čestital k njunem 60-letnem zakonskem življenju. Mašno slavje je z umetniškim izvajanjem popestril »Mali orkester«, glasbenikov njunih hčera, vnukov in njihovih partnerjev, ki je ob oltarju izvajal dela Pachebela, Schuberta (Ave Marija), Toskellija, Borisa Kovačiča (Moja dežela), Mendelshona in Schumana. Tega je bil Anton, ki je vse svoje življenje posvetil glasbi, zelo vesel.

Ko gre za slavljenca, pa ne gre prezerti, da se je Ana rodila leta 1942 v Ruperčah pri Pernici, Anton pa šest let prej (1936) v Nebovi pri Malečniku. Po poroki sta si v Pesnici pri Mariboru zgradila dom, v katerem so otroštvo preživljale hčerke Renata, Danica in Petra, ki so ju obdarile s tremi vnuki. Tone je bil vseskozi zaposlen v orkestru SNG v Mariboru, kjer je igral pozavno. Ob tem je od leta 1958 do 2011 vodil Neuvirtovo pihalno godbo, katere začetki segajo v leto 1922. S Svojo godbo je nastopal na številnih prireditvah, najbolj poznan pa je bil z nastopi ob cerkvenih dogodkih. Sedaj slavljenca, svoje tretje življenjsko obdobje preživljata v Domu varovanih stanovanj pod Pekrsko Gorco.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje