Pravilna rez vinske trte za boljši pridelek

V Apačah so pripravili 5. tradicionalno rez potomke stare trte

Prlekija-on.net, četrtek, 14. marec 2019 ob 19:02
Rez vinske trte v Apačah

Rez vinske trte v Apačah

Glede na to, da je v minulih dneh in tednih tudi nad našimi ravnicami in vinorodnimi goricami bilo zelo toplo za ta letni čas, je večina domačinov raje zapustila bližino toplih peči. In tako je bilo tudi na območju Radgonsko-Kapelskih goric, kjer pridni vinogradniki niso počivali. Tako je že večina vinske trte obrezana in sedaj čaka na začetek svojega "delovanja in pridelovanja" še enega vrhunskega vinskega letnika. Poleg rezi v vinogradih pa je v zadnjem času na skrajnem severovzhodu države vedno več takšnih in drugačnih svečanih rezi trte, predvsem tam kjer imajo posajen cepič potomke stare trte z mariborskega Lenta.

Tako je bilo tudi v Apačah, kjer je tamkajšnja občina, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, ter Evropskim in Slovenskim viteškim redom, pripravila 5. tradicionalno rez potomke stare trte. Na osrednjem apaškem trgu, pred kulturnim domom, šolo in sedežem občine, so poleg potomke žametne črnine, ki tam raste že pet let, obrezali tudi "domači" trti, Steyerjev dišeči traminec in avtohtono Radgonsko ranino. Še pred uradnim rezom, ki ga je ob asistenci izkušenega vinogradnika, sicer občinskega viničarja in vinskega viteza Jožeta Steyerja, opravil domači župan, sicer gospodar trte, dr. Andrej Steyer, so obiskovalce, poleg župana, pozdravili Ignac Rajh, iz Evropskega, in Franc Škrobar iz Slovnskega viteškega reda ter Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric, Katja Klobasa. Slednja je med drugim dejala, kako je "rez prvo in najpomembnejše opravilo v vinogradu in če to opravimo kot je potrebno, potem bo tudi jesen bogata, kleti pa polne kakovostne kapljice". Tudi splošno mnenje prisotnih vinskih vitezov in drugih poznavalcev vina je, da je vinski letnik v največji meri odvisen od kakovostne rezi.

Zanimivo je tudi, da so svečani dogodek reza trte v središču Apač, kjer so za kulturni utrip poskrbele Ljudske pevke Apače, popestrili tudi člani in članice, lani novembra ustanovljenega Društva gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona, ki ima sedež na Aženskem Vrhu 15, in katerega predsednica je Andrejka Serdt. Na kraju dogajanja so namreč, skupaj z domačim župnikom Janezom Ferencekom, ki je tudi ljubitelj in lastnik pernatih živali, pripravili simpatično razstavo živali, zlasti perutnine, različnih kokoši, petelinov, golobov ter tudi zajčkov in različnih jajc. Vse skupaj je pritegnilo pozornost vseh prisotnih, še zlasti pa najmlajših, ki jih tudi ni manjkalo.



Več v Kultura in izobraževanje