Darovali so več kot 70 litrov dragocene tekočine

Na pomladni krvodajalski akciji je sodelovalo 172 ljudi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. april 2019 ob 18:00
Krvodajalska akcija v Gornji Radgoni

Krvodajalska akcija v Gornji Radgoni

Ekipa Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, je v organizaciji Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona, v mestu na reki Muri izvedlo tradicionalno pomladno krvodajalsko akcijo. V Dom starejših občanov v Gornji Radgoni, kjer je krvodajalska akcija potekala, je prišlo solidnih 172 krvodajalcev, ki so tako darovali več kot 70 litrov za življenje najpomembnejše tekočine. Med tokratno akcijo v Gornji Radgoni, kjer imajo veliko dolgoletnih prostovoljnih krvodajalcev, je svojo kri med drugimi znova daroval tudi Jože Pajek iz Zbigovcev, ki je to storil že več kot stokrat.

Radgonsko OZ RKS je sicer letos že organiziralo eno krvodajalsko akcijo, in sicer že februarja v Radencih, v tamkajšnjem dijaškem domu Srednje šole za turizem in gostinstvo, ko je kri darovalo 79 ljudi. Skupno je tako letos na območju upravne enote Gornja Radgona kri darovalo že 251 ljudi. To pa še ni vse, kajti poleg da nekateri državljani z radgonskea območja darujejo kri tudi v bolnišnicah, zlasti v Murski Soboti in Mariboru, bo Območno združenje Rdečega križa Gornja Radgona letos izvedlo še najmanj šest krvodajalskih akcij. Prva bo 16. junija v Dijaškem domu v Radencih, naslednja bo 12. julija v Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici, 26. julija bo akcija v osnovni šoli v Gornji Radgoni, 19. avgusta v Gostišču Zver v Apačah, 18. oktobra spet v dijaškem domu v Radencih, in zadnja 27. novembra v Domu starejših občanov v Gornji Radgoni.

Sicer pa, v primerjavi z nekaterimi državami, ne le zahodnimi, kjer lastno kri bolj ali manj zaradi preživetja, prodajajo, je pri nas, v Sloveniji, kljub vsemu, hvale vredno, dobro razvito in organizirano prostovoljno, brezplačno in anonimno krvodajalstvo. Znano je namreč, da prostovoljno krvodajalstvo vpliva na varnejše (ob vsakem odvzemu je darovalec zdravstveno pregledan, še bolj temeljito pa njegova kri) življenje in delo, ohranjanje življenja, utrjevanje zdravja, razvijanje zdravstvene kulture in uveljavljanje solidarnosti med ljudmi. In to naši ljudje, ki so tudi sploh znani, kot zelo solidarni, ko je treba pomagati sočloveku, saj sodi Slovenija po prostovoljnem krvodajalstvu med vodilne države sveta. Konec koncev pa je darovanje krvi tako preprosto in enostavno, ob vsem pa to nič ne boli.



Več v Kultura in izobraževanje