Približuje se 39. Maraton treh src

Organizatorji že v nizkem štartu – še zadnjič pred jubilejno 40. obletnico

Prlekija-on.net, četrtek, 11. april 2019 ob 08:05
Predstavitev Maraton treh src

Predstavitev Maraton treh src

Športni navdušenci so že začeli z odštevanjem do najbolj srčne tekaške prireditve v Sloveniji, saj nas do Maratona treh src loči le še dober mesec dni. V soboto, 18. maja, v Radencih ponovno pričakujemo pisano množico tekačev in pohodnikov, ki se jim bodo pridružili tudi atleti, ki se bodo letos pomerili za naslov državnega prvaka oziroma prvakinje na 21 km. Za dodatno svežino prireditve bo poskrbela letošnja novost: maratona se bodo namreč lahko udeležili vodniki psov s svojimi štirinožnimi prijatelji. Odlično vzdušje bo pričaral pester spremljevalni program, ki ga bo v petek popoldan odprla testeninka z rekorderko Slovenske planinske poti Katjo Kegl Vencelj, za glasbeni vrhunec pa bo na sobotni večer poskrbela Alya.

Program 39. Maratona treh src se pričenja že na predvečer tekaške prireditve s testeninko - novostjo lanskega leta, ki so jo tekači sprejeli z navdušenjem. Udeleženci se bodo lahko v petek, 17. maja, med 17. in 21. uro, po prevzemu startnih številk, na terasi hotela Radin oskrbeli s pravo mero energije, pa tudi motivacije. »Na testeninki se nam bo pridružila domačinka, Katja Kegl Vencelj, ki je na 600 km dolgi trasi Slovenske planinske poti premagala 45 tisoč višinskih metrov in s tem postavila nov rekord. S tem želimo udeležence motivirati in jim poslati pomembno sporočilo - ne glede na to, kako se tekači maratona med seboj razlikujemo, smo si enaki v želji, da presegamo sami sebe,« je poudaril Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora. »Zahvala, da lahko v športnem duhu in prijetnem ozračju tako tekmujemo tudi letos, gre - že tradicionalno - predvsem požrtvovalnosti prostovoljcev, prispevku lokalne skupnosti in zvestim sponzorjem,« je še dodal Gerlec.

S sosedskim paketom še intenzivnejše čezmejno povezovanje

Letošnji tekaški praznik Radencev dodatno krepi pred štirimi leti obujeno tradicijo čezmejnega sodelovanja in povezovanja s sosednjo občino Bad Radkersburg oz. avstrijsko Radgono. Poleg gostovanja dela tekaške proge, ki pri maratonu kar štirikrat prečka državno mejo, pri polmaratonu pa dvakrat, so organizatorji na obeh straneh meje stopili korak naprej. »Zaradi našega dobrega, meje presegajočega sodelovanja bo tudi 39. Maraton treh src velik športni in družabni dogodek. Mestna občina Bad Radkersburg se bo na maraton skupaj s turističnim združenjem znova dobro pripravila. V atmosferi starega mesta in ob navdušenem pozdravu gledalcev bodo udeleženci maratona začutili, kako dobrodošli so v našem mestu. Prvič pa se bosta na podlagi sodelovanja povezali tudi dve prireditvi - Maraton treh src in naš tek čez drn in strn Parktherme Wüstenlauf, ki se bo v novi preobleki odvijal 29. junija,« je priložnost za nadaljnje sodelovanje v regiji povzel Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg (avstrijska Radgona). V ta namen bodo organizatorji na obeh straneh meje oglaševali »Sosedski paket«, ki tekačem omogoča ugodnejšo udeležbo obeh tekaških prireditev, in sicer bo štartnina za oba teka v paketu znašala 50 evrov.

Novost za rekreativce: Tek s štirinožnimi prijatelji

Da Maraton treh src raste, se razvija in v Radence privablja vse bolj pestro množico tekačev, dokazuje letošnja novost - Tek s kužki. S tem Radenski maraton postaja prva slovenska tekaška prireditev, ki se je lahko udeležijo tudi lastniki psov s svojimi ljubljenčki. Zanje bo organizirana ločena, kilometer dolga trasa, kjer bodo imeli tekači priložnost za rekreacijo in sproščeno druženje v družbi pasjih prijateljev. Na dogodku bo prav tako zagotovljen posebej ograjen prostor, obilo sence, osvežitve in strokovna podpora, kužki pa so dobrodošli tudi na Pohodu treh src. »Veseli smo, da Maraton treh src prispeva k promociji rekreacije s štirinožnimi prijatelji. Pomembno pa je, da tudi krepi zavedanje o pomenu odgovornega, humanega ravnanja s psi. K temu želimo z osveščanjem o problematiki vzreje psov za tekmovalne in lovske namene prispevati tudi v društvu Hrtji svet. Tokratni tek zato nikakor ni tekmovalne narave, temveč predvsem priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj v športnem duhu,« je povedal Marko Magajna, član društva Hrtji svet.

Nasvet organizatorja: na prireditev se pripravite pravočasno

Poleg pravočasnih fizičnih priprav organizatorji priporočajo, da udeleženci - tako profesionalni kot rekreativni, poskrbijo za pravočasni prihod na start. »V Radencih in okolici je tako zaradi samega poteka tekaških prog kot tudi zaradi množične udeležbe tekačev v času maratona vzpostavljen poseben prometni režim. Vsako leto se zgodi, da kakšnega obiskovalca preseneti razsežnost dogodka in se na start prebije z zamudo. Zato ponovno poudarjamo - odpravite se pravočasno, upoštevajte navodila in zapore cest ter, če je le možno, startne številke prevzemite že pred dogodkom,« je poudaril Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora maratona. To možnost bodo udeleženci imeli v torek, 14.5., in sredo, 15.5, v Hervisu v ljubljanskem BTC-ju; v četrtek 16.5., v Hervisu v mariborskem Europarku; ali pa v petek 17.5., na testeninki v Radencih. Štartne številke bo prav tako možno dvigniti na dogodku, v soboto, 18.5., a le do 8.45.

Polmaraton za državno prvenstvo, nordijska hoja za evropski pokal

Atletska zveza Slovenije in organizacijski odbor Maratona treh src že tradicionalno sodelujeta na enem osrednjih tekmovanj v polmaratonu in maratonu. Tako bo tudi letos, saj so se na Atletski zvezi Slovenije odločili, da bo Prvenstvo Slovenije v polmaratonu del Maratona treh src. Maraton treh src bo ponovno tudi ena od petih postojank evropskega pokala v nordijski hoji pod okriljem European Nordic Walking Cupa.

Med profesionalci bodo tempo narekovali kenijski tekači

Za medalje se bodo poleg domačih atletov potegovali tudi tuji profesionalni tekači. Med povabljenimi v kraljevski disciplini, na 42 kilometrski trasi, so v moški kategoriji: Wycliffe Kipkorir BIWOT (1988-Kenya) Silver label status tekač; Mark Kipchumba ROTICH (1984-Kenya); Paul Maina THEURY (1982-Kenya PB 2:14). V ženski kategoriji Gladys Jepkurui BIWOT (1985-Kenya) zmagovalka v Radenci 2017; Hellen Jepkosgei KIMUTAI (KEN); Emily Jemutai CHERUIYOT (1979-Kenya); Marija Vrajić Trošić 1976 (HRV) - 100 km bronasta medalja. Močna bo tudi konkurenca v polmaratonu, kjer bodo tempo diktirali v moški kategoriji Evans Kipngetich TANUI (1997-Kenya), Elijah Mutuku WAMBUA (1995-Kenya), v ženski pa Ruth Chemisto MATEBO (1988-Kenya) in Ruth Nundu MBATHA (1994-Kenya).

Radenci kot popoln paket gostoljubja, ki združuje rekreacijo, druženje in relaksacijo

Tekaška prireditev, gostoljubje domačinov in idilična pokrajina v Pomurje že tradicionalno pritegneta tekače, pohodnike in njihove spremljevalce iz vseh koncev Slovenije, pa tudi tujine. Poleg pestrega programa, ki mu bo »piko na i« dodal koncertni nastop energične glasbenice Alye, so za vse udeležence pripravili poseben maratonski paket. »Tretji majski vikend se v Radence tradicionalno ne pride samo za en dan, ampak bodo lahko udeleženci tudi letos izkoristili poseben paket »Maratonski vikend« in soboto preživeli v družbi vsaj dvakratne množice obiskovalcev kot je prebivalcev v celotni občini Radenci. Je pa bila med tekači odlično sprejeta tudi lanskoletna novost, petkova testeninka na terasi hotela Radin, zato so v Radence poleg tekačev in pohodnikov vabljeni tudi spremljevalci in ostali gostje iz pokrajine ob Muri, da v Radencih preživijo prečudovit konec tedna ob dodatni kulinarični ponudbi ter številnih aktivnostih, ki jih ponuja Zdravilišče Radenci - od preventivnih zdravstvenih programov, edinstvenih mineralnih kopeli, masaž do kopanja v termo-mineralni vodi na termah,« je povedal predstavnik Zdravilišča Radenci, Gorazd Gider.

Do 17. aprila ugodnejše prijave

Prijavnina na maraton, polmaraton, 10 km in 5 km je do 17. aprila 2019 ugodnejša in znaša 30 evrov, za skupine nad 10 tekačev pa 28 evrov. Na Maraton treh src se sicer lahko enostavno prijavite prek www.maraton-radenci.si vse do 7. maja, po tem pa bo mogoča le še prijava na dan prireditve.

Maraton treh src



Več v Šport

Slovenska bakla v Ljutomeru

Slovenska bakla že ta teden v Prlekiji

ponedeljek, 15. april 2024 ob 16:15
Meteorplast ŠIC bar U15

Meteorplast ŠIC bar U15 državni podprvak

ponedeljek, 8. april 2024 ob 09:29