Izbrali vina, ki se najbolje ujemajo s prleško gibanico

Sommelierji so pohvalili odločitev in bili navdušeni, da so ob ocenjevanju vin lahko poskusili prleško gibanico

Prlekija-on.net, petek, 12. april 2019 ob 09:08
Izbor vin k prleški gibanici

Izbor vin k prleški gibanici

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH že pet let izvaja več aktivnosti, ki večajo prepoznavnost prleške gibanice. V okviru prireditve Prleška gibanica so večkrat izbrali najbolj všečno vino k prleški gibanici. Lani so pri tem izboru naredili pomemben korak naprej, društvo se je povezalo z Zavodom SloVino, ki je 20. marca 2019 že šestnajsto leto zapored organiziralo akcijo Sommelier selection.

Akcija se namreč vsako leto prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo sommelierji. Ti strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje. Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k ŠPargljevim - zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine in vina k ribjim jedem v akciji "Sommelierska selekcija" in izbira vina posamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki.

Letos so torej sommelierji zopet izbirali tudi vina, ki se najboljše ujemajo s prleško gibanico. Sommelierji so pohvalili odločitev in bili navdušeni, da so ob ocenjevanju vin lahko poskusili prleško gibanico. Društvo KELIH je aktivno sodelovalo pri izvedbi dogodka, prleške gibanice pa so spekle članice in podpornice društva Majda, Lidija in Tjaša.

Sommelierji so izbrali 4 vina, ki se med vsemi prijavljenimi najbolje ujemajo s prleško gibanico.

Vina k prleški gibanici - Sommelierska Selekcija 2019:

  • Laški rizling, pozna trgatev, 2008, polsuho, Vinogradništvo Krampač, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2018, polsladko, Vino Hlade, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat Maxus, 2018, polsladko, Škrget vino, Štajerska Slovenija
  • Veronika, bela zvrst, 2015, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini. Pri izvedbi akcije aktivno partnersko sodelujejo strokovne institucije, društva ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj, med njimi tudi društvo KELIH.Več v Kultura in izobraževanje