V Veržeju odprli 11. razstavo pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih prtov

Letošnja razstava predstavlja 12 šolskih in vrtčevskih skupin, 26 posameznikov in društev, ki so skupaj izdelali blizu 400 pirhov ter 33 velikonočnih prtov

Prlekija-on.net, petek, 12. april 2019 ob 15:42
11. razstava pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih prtov

11. razstava pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih prtov

V petek, 12. aprila, so v Rokodelskem centru DUO Veržej odprli 11. razstavo pirhov slovenskih pokrajin in velikonočnih prtov, kjer uspešno sodelujejo različni partnerji, ki s skupnimi močmi uspejo vsako leto znova pripraviti zanimivo razstavo. To so Zavod Marianum Veržej, TIC Veržej, Občina Veržej in Pomurski muzej Murska Sobota.

Na prireditvi so spregovorili župan Občine Veržej, Slavko Petovar, direktor Zavoda Marianum Veržej, Peter Pučnik ter vodja centra DUO Ivan Kuhar, Jože Brečko pa je blagoslovil razstavo in jo uradno odprl. Vsi skupaj so številnim zbranim ob tem zaželeli lepe in doživete velikonočne praznike. Ivan Kuhar in Peter Pučnik sta podelila tudi potrdila o uspešno zaključenem usposabljanju za NPK Lončar, ki so ga izvajali v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje. Prireditev so s kulturnim programom popestrili mladi glasbeniki Ana Barat na kitari, Melita Novak na klavirju in David Gregorinčič na saksofonu.

Značilnost razstave v Veržeju je, da na njej najdete pirhe, krašene po tradicionalnih postopkih (batik, drsanke), kakor tudi pirhe krašene s sodobnimi pristopi, materiali in postopki. Včasih se tradicija in sodobnost uspešno srečata na kakšnem izmed pirhov. Predvsem mladi, otroci v vrtcih in učenci v osnovnih šolah, so ustvarjalni v različnih tehnikah, ki so lahko velikokrat tudi navdih za kreativno ustvarjanje odraslih.

Letos so poleg pirhov na ogled postavili velikonočne prte. Prti so se povečini uporabljali za pokrivanje košare, »žegna«, ki se je nesla k blagoslovu jedi na veliko soboto. Seveda so prte uporabljali tudi za krašenje bivalnih prostorov. Pridobili so tako namizne kakor tudi stenske prte. Najstarejši prt sega po pričanjih lastnice v konec 19. stoletja. Prte so izdelale gospodinje, povečini za lastne potrebe in so sedaj last bližnjih sorodnikov. Eden najpogostejših motivov pri nas je bil vstajenjsko jagnje, ki ga je spremljal napis - kot primer prta, pridobljenega iz Pomurskega muzeja Murska Sobota, na katerem je napis »Hvaljen bodi Jezus Kristus«. Napisi so lahko bili zelo različni, kakor tudi motivika. Zanimiva je raba blaga, ki so ga izdelovalke uporabile za izdelavo prta, saj se lahko zelo razlikuje - kar je verjetno tudi odražalo blagostanje družine. Vsekakor pa je možno razbrati tudi spretnost posamezne gospodinje in smiselnost kombiniranja barv in motivov. Nekaj pa je vsem prtom skupno - vsi so lepšali praznične dni.

Razstava je na ogled od 12. aprila do 4. maja 2019, v Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej, vsak dan od ponedeljka do sobote od 9.00 do 17.00 ure (nedelje in prazniki zaprto). Za skupine tudi po dogovoru.



Več v Kultura in izobraževanje