V Gornji Radgoni odprli sejem lovstva in ribištva ter sejem zelenega turizma in bivanja

Slavnostno odprtje 11. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva ter 5. Mednarodnega sejma zelenega turizma in bivanja

Prlekija-on.net, petek, 12. april 2019 ob 17:07
Odprtje sejmov v Gornji Radgoni

Odprtje sejmov v Gornji Radgoni

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni je v petek potekalo slavnostno odprtje 11. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva ter 5. Mednarodnega sejma zelenega turizma in bivanja. Prisotne goste so uvodoma nagovorili Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, mag. Igor Miličić, sekretar Ribiške zveze Slovenije in Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije. Slavnostni govornik je bil mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, ki je sejma tudi odprl.

Za odličen glasbeni program je poskrbel Lovski pevski zbor Medvode, prireditev pa je povezovala Marjana Grčman.

11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva bosta od petka, 12. do nedelje, 14. aprila obiskovalce navduševala s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi.

Vodilne stanovske in strokovne organizacije so pripravile zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi razen stanovskih kolegov nagovarjajo širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavlja lokalne tradicionalne dejavnosti v okviru ribištva, akvakulture in predelave. Javnost želijo usmeriti na trajnostne proizvode, posameznike pa na osveščeno izbiro pri nakupih ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture. Poudarek sejemske predstavitve je na promociji ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture preko kulinaričnih aktivnosti, saj lahko obiskovalci sejma poskusijo odlične sveže pripravljene ribje jedi in jedi iz akvakulture.

Lovska zveza Slovenije skrbi za neokrnjeno okolje in prostoživeče živali na osrednjem razstavnem prostoru, med drugim tudi s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez - FACE in sobotnim »Slovenskim lovskim dnevom«. Predstavljajo tudi projekt ponovne oživitve slovenske populacije risa. Ribiška zveza Slovenije predstavlja ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter priprave ribjih jedi. Racoon d.o.o. opozarja na projekt in izdelke »Slovenski ribiški produkt«.

Zavod za gozdove Slovenije predstavlja evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje.  Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed prikazuje sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami. Prijateljstvo med človekom in psom pooseblja Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi.

Strelska zveza Slovenije omogoča Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.

Razen tega, da bo sejem strokoven in poučen, pa je tudi zabaven, družaben in tekmovalen. Obiskovalci lahko vsak dan uživajo v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov. V soboto bo od 9.00 do 16.00 še posebej zanimiva Državna razstava psov vseh lovskih pasem - CAC, lovci pa so vabljeni na Slovenski lovski dan v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. V nedeljo se bo ob 11.00 uri na prireditvenem odru pričelo 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja. S strokovnim komentarjem bodo predstavljene pasme lovskih psov. Obiskovalci bodo lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Izvedeli bodo, kdo dela najboljše divjačinske salame in kateri so najboljši slovenski ribiški produkti.

Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja NATURO povezuje ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Razstavljavci vabijo v zelene turistične destinacije, k doživetjem v naravnih zdraviliščih, raziskovanju v krajinskih parkih, po ideje za pohodniške in planinske ture, k oddihu na turističnih kmetijah in k razvajanju pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov. 
Predstavljena je uporaba naravnih materialov za bivanje in oblačenje.

Stroko in najširšo javnost vabijo aktualni strokovni posveti in predavanja znanih strokovnjakov. Odvil se je že posvet o setvi, žetvi in uporabnosti različnih sort industrijske konoplje, sledijo še poljudno - strokovna druženja o trajnostnem turizmu in rekreaciji v gozdu, o Dravski kolesarski poti v Sloveniji in na Hrvaškem, o turističnih spominkih in darilih s področja kulinarike in gastronomije.

Sejemsko ponudbo bogati Tržnica NATURO s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike. 
Obiskovalce razgibavajo atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni obiskovalci se lahko preizkusijo na umetni plezalni steni, tisti, bolj umirjeni pa v pravilnosti telesne drže s priporočljivimi vajami. Za vse so zanimive demonstracije pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem.

Sejme LOV, RIBOLOV in NATURO podčrtuje tudi skrb za tehnično dediščino, ki gre z roko v roki s skrbjo za naravno in kuluturno dediščino. Spremlja jih mednarodna razstava starodobnikov »AVTO-MOTO KLASIKA«, prireditev razstavnega in prodajnega značaja, ki je posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Organizira jo SVS - Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.



Več v Gospodarstvo