Številni odlični uspehi dijakov GFML

Tri zlata Cankarjeva priznanja, zlato priznanje na državnem tekmovanju iz biologije, državni prvak v debatiranju, zmaga za Pravi poklic za razvoj regije...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. april 2019 ob 13:13
Uspešni dijaki in dijakinje GFML

Uspešni dijaki in dijakinje GFML

Dijakinje GFML osvojile kar tri zlata Cankarjeva priznanja

Letošnja bera državnega Cankarjevega tekmovanja, naslovljenega Dediščina identitete, je bila odlična. Dijakinje so se soočale s krizo slovenskega življa in dežele na pragu 20. stoletja, kot jo je ubesedil sloviti pisatelj, esejist in dramatik Ivan Cankar. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 75 tekmovalk in tekmovalcev na obeh stopnjah, 25 jih je prejelo bronasta priznanja. Na območno tekmovanje se jih je uvrstilo 15, 11 jih je prejelo srebrna priznanja. Na državno tekmovanje se je uvrstilo šest tekmovalk: Laura Buzeti, Tina Raj in Martina Žeželj so prejele zlata priznanja, Katja Sabo Žižek, Ana Žižek in Meta Štuhec pa srebrna.

Zlato priznanje na državnem tekmovanju iz biologije

Letos se je šolskega tekmovanja iz biologije udeležilo 74 dijakov, kjer je 23 dijakov doseglo bronasta priznanja, 17 pa se jih je uvrstilo na državno tekmovanje, ki je potekalo v prostorih Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Na državnem tekmovanju je Jan Toplak iz 1. letnika dosegel zlato priznanje, Primož Škafar in Ivo Prelog iz 3. letnika sta dosegla srebrno priznanje.

Novi uspehi ljutomerskih debaterjev

Debatna sezona srednješolske debate se je na začetku aprila zaključila z državnim prvenstvom na Gimnaziji Ledina v Ljubljani. Tekmovalo je 13 srednjih šol s 25 ekipami, med njimi so bile tudi štiri ekipe z GFML, ki se po prvenstvu lahko pohvalijo z državnim prvakom posameznikom v debatiranju. To je postal dijak 2. letnika GFML - Timotej Pukšič, o čemer smo že poročali.

Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer so zastopali Lotmerk A (Vanja Vogrinec, Urška Filipič, Mia Hozjan), Lotmerk B (Timotej Pukšič, Lina Horvat, Ajda Kuhar), Lotmerk Tangaryen (Jan Dlouhy, Martin Norčič, Teja Sapač) in Lotmerk Stark (Lara Bohar, Domen Bogdan, Ana Dresler). Med sodniki so bili profesorica in mentorica debate, Liana Miholič, ter bivše debaterke GFML Helena Beznec, Betka Perc in Lora Gržin.

Proti številčni konkurenci so dijaki GFML v treh krogih debatirali na trditev: Za zaščito turističnih krajev in znamenitosti bi morali uvesti turistične kvote. Trditev, za katero so izvedeli šele eno uro pred samo debato, se je glasila: Zagovorniki boja proti klimatskim spremembam bi morali sprejeti odločitev, da ne bodo imeli otrok.

Razglasitev, ki so se je vsi razveselili, je bila, da je najboljši debatni govorec v državi GFML-jevec Timotej Pukšič. Odlično pa je svojo srednješolsko debatno kariero zaključila tudi Meta Štuhec, ki si je prislužila bronasto priznanje.

V veliki finale sta se uvrstili ekipa Druge Gimnazije Maribor in ekipa Gimnazije Bežigrad, kjer je slavila slednja. Ekipa Lotmerk B je prejela priznanje za odlično 5. mesto.

Pravi poklic za razvoj regije

Na mednarodnem tekmovanju v Lendavi, skozi katerega naj bi mladi in strokovni delavci na šolah spoznali poklice, ki so v regiji perspektivni in s strani delodajalcev zaželeni, sta se pomerili dve zmagovalni skupini iz predtekmovanj. Iz Madžarske je bila to skupina Strokovne šole Čerhati Šandor iz Velike Kaniže (Nagykanisza) z nalogo Start projekt in skupina iz Slovenije z GFML z nalogo Kako potrošniku približati ekološko zelenjavo.

Mednarodna komisija je imela zelo težko nalogo, saj sta bili obe nalogi odlični in je bilo potrebno še dodatno tekmovanje v obliki testa o podjetnosti. Po izenačenem rezultatu tudi pri pisanju testov je odločilo dejstvo, katera od skupin je s svojo raziskavo bolj doprinesla k splošnemu ozaveščanju ljudi o problemu, ki je bil njihov raziskovalni izzivi. Tako je zmagala skupina ljutomerske gimnazije, in sicer z izzivom Kako potrošniku približati ekološko zelenjavo, katerega avtorji so Timotej Pukšič, Jakob Sraka, Maj Voršič in Daša Žuman. Tudi o tem uspehu smo že poročali. Dijaki zmagovalne skupine so mednarodno komisijo in podjetje PANVITA, d. d., najbolj prepričali s sloganom PAZI, KAJ DAŠ VASE, IN NE TOLIKO, KAJ DAŠ NASE!

Zmagovalci so bili povabljeni tudi na ogled podjetja PANVITA, kar bo pripomoglo k lažjemu razumevanju izzivov, s katerimi se podjetje srečuje pri svojem delovanju. Mogoče jim bo uspelo rešiti še kaj.



Več v Kultura in izobraževanje