Veržej bo gostil 1. srečanje potomcev Maistrovih borcev

Ostali so le še vnuki in pravnuki borcev, otrok je malo in so že v letih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. april 2019 ob 17:17
Prvo srečanje društev general Maister Slovenije in potomcev Maistrovih borcev bo v Veržeju

Prvo srečanje društev general Maister Slovenije in potomcev Maistrovih borcev bo v Veržeju

V soboto, 11. maja, bo gotovo zelo veselo in zanimivo, streljaj od znamenitega Babičevega mlina na Muri, v Veržeju. Tamkajšnje Društvo general Maister Veržej prireja namreč v sodelovanju z Zvezo društev general Maister (ZDGM), prvo srečanje društev general Maister Slovenije in potomcev Maistrovih borcev, vključno z vnuki in pravnuki, ker samih otrok je že bolj malo in so že v letih. Vse skupaj se bo začelo v soboto, 11. maja 2019, ob 9.30 uri, pri Kulturnem domu v Veržeju. Kot poudarjajo organizatorji je namen prvega vseslovenskega srečanja vseh društev general Maister in potomcev borcev generala Maistra, predvsem druženje, izmenjava izkušenj in primerov dobrih praks iz delovanja društev ter ohranjanja domoljubnega in zgodovinskega spomina.

Po prihodu v Veržej bo sicer najprej tradicionala Prleška jüžina, čemur bo sledil kulturni program ter zgodovinski oris pomena Maistrovih borcev. Slavnostni nagovor bo imela mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednica ZDGM. Še pred skupnim kosilom bo položitev venca ob spominski plošči Maistrovim borcem, ki so v letih 1918/19 kot prostovoljci stopili v vojaške vrste generala Maistra, da se borijo za svojo domovino, ter pri spomeniku dr. Frana Kovačiča, najtesnejšega Maistrovega somišljenika in sodobnika, teologa in zgodovinarja, ki je na Pariški miorvni konferenci bil med pogajalci glede poteka severne meje ob razpadu Avstroogrske. Seveda bo tudi popoldan sila pestro in zanimivo, saj so predvidene številne dejavnosti in aktivnosti, predvsem pa prijetno druženje ob živi glasbi. Manjkalo ne bo niti rekreativno - športnih dejavnosti, ter ogleda lokalnih znamenitosti, kot so mlin na Muri, Rokodelski center DUO, Terme Banovci, spominska soba dr. Frana Kovačiča in Slavka Osterca, Čebelarski muzej...

Organizator prvega tovrstnega srečanja Društvo generala Maistra Veržej je bilo ustanovljeno pred dobrim letom, 18. marca 2018. V istem letu so v sodelovanju občine Veržej in ZDGM, ki sta zadevo finančno podprla projekt, v okviru 100-letnice bojev za severno mejo, namestili spominsko ploščo preminulim 21 Majstorvim borcem iz sedanje občine Veržej. To so, iz Veržeja: Alojz Auer, Jože Babič, Anton Bobnjar, Alojz Fras, Jakob Fras, Anton Hanžekovič, Anton Kapun, Fran Kovačič, Ivan Kozar, Rudi Milfelner, Anton Osterc, Anton Prleog, Franc Sterniša, Ivan Sterniša, Jožef Sterniša, Martin Stranjšak, Martina Šonaja; iz Bunčan: Anton Bolklovič in Jože Osterc ter iz Banovcev: Jakob Novak in Jože Novak. Plošča z imeni in priimki je nameščena na pročelju Doma kulture v Veržeju, na posebni slovesnosti, katere so se, 7. oktobra 2018, udeležili še živeči sinovi in hčere Maistrovih borcev, sta jo odkrila najstarejša še živeča potomca Maistrovih borcev v občini Veržej: 91-letni Avgust Bobnjar in 93-letna Mirka Topolovec.



Več v Kultura in izobraževanje