Evropski teden mladih 2019

Prlekija-on.net, torek, 16. april 2019 ob 08:23
Evropski teden mladih

Evropski teden mladih

ETM ali Evropski teden mladih predstavlja priložnost za predstavitev številnih možnosti, ki jih Evropska unija omogoča mladim. V okviru ETM se izvajajo programi Erasmus+, preko katerih se organizirajo različne aktivnosti. Maja 2017 je bilo tako izvedenih okrog 1000 dogodkov, na katerih je sodelovalo več ko 112.000 udeležencev. V Sloveniji se je odvijalo 20 dogodkov, osrednji dogodek ETM pa je bil Mladifestival, ki se ga je udeležilo več kot 300 mladih, predstavnikov organizacij iz mladinskega sektorja in odločevalcev.

Letošnji ETM bo že deveti zapovrstjo, osrednja tema letošnjih aktivnost je »Demokracija in jaz«, katere sporočilo je, da imamo vsak dan priložnost, da vplivamo na odločitve, ki zadevajo nas vse. Najpomembnejši izraz demokratične udeležbe, še zdaleč pa ne edini, je glasovanje na nacionalnih ali evropskih volitvah. Pomembno je tudi vključevanje prostovoljskega dela in razprava z oblikovalci javnih politik ter druge oblike aktivnega vključevanja.

Mladinski svet Ljutomer se je uspešno prijavil na razpis Ključ do vključenosti za sofinanciranje projektov v okviru Evropskega tedna mladih 2019, kjer bodo pridobili finančna sredstva za prijavljen projekt v okviru ETM z naslovom »Demokracija in jaz - vsi mladi naj so aktivno vključeni«. V okviru tega projekta bodo izvedli več različnih delavnic, kjer bodo lahko izrazili svoje mnenje. Izvedli bodo delavnico z mladimi, ki jo bodo vodili mladi, prisluhnili bodo njihovim idejam na delavnici brainstorminga, participirali bodo z mladimi iz občine in jih na inovativen način vzpodbujali, da bi v čim večjem številu glasovali na prihajajočih evropskih volitvah, ki se bodo odvijale 26. maja.

Dogodki, ki jih bodo izvedli, so namenjeni mladim, za spodbujanje mladih k prostovoljstvu, solidarnosti, participaciji pri različnih dogodkih. K prostovoljstvu, solidarnosti in participaciji na dogodkih bodo vzpodbujali tudi mlade, ki imajo manj priložnosti za vključenost v današnjo družbo. Namen prihajajočih dogodkov je prisluhniti željam mladih in njihovim idejam, ter jih vzpodbujati k doseganju in uresničitvi zastavljenih ciljev.

Brezplačne aktivnosti, ki so jih v Mladinskem svetu Ljutomer pripravili v okviru ETM bodo potekale od 7. -10. maja. Pripravili so štiri vsebine za mlade in sicer:

  • Ustvarjalna delavnica: v torek, 7. maja 2019 ob 7.00 uri, Ormoški cesti 22, v Ljutomeru;
  • Delavnica pridobivanja novih pobud z mladimi z manj priložnostmi, na kateri se bomo pogovarjali o volitvah, Evropi in motivaciji mladih, delavnica se bo izvedla v sredo, 8. maja 2019 ob 7.00 uri, na sedežu MSL-ja, na Spodnjem Kamenščaku;
  • Delavnica mladih z mladimi na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer; 9. maja;
  • Inovativno povabilo mladih, 10. maja po mestu Ljutomer.

Lepo vabljeni mladi, da se jim pridružite na omenjene termine ali pa jih kontaktirate tudi sicer na msljutomer@gmail.com

Projekt podpirajo:

Evropski teden mladih



Več v Kultura in izobraževanje