Zmagali Lendavčani

Kegljanje za Martinov pokal

Filip Matko, sreda, 10. november 2010 ob 21:35
Najboljši posamezniki

Najboljši posamezniki

Že od leta 2002 poteka tradicionalno tekmovanje v kegljanju za prehodni Martinov pokal med ekipami društev upokojencev na obeh bregovih Mure, ki gojijo kegljanje. Lansko leto je zmagala ekipa DU Lendava in je bila letos torej organizator tega tekmovanja.

Tako je 10. novembra potekalo to tekmovanje na kegljišču v Radencih. Udeležile so se ga štiri ekipe iz treh društev upokojencev: Gornja Radgona, Lendava in Radenci. Manjkali sta tokrat ekipi iz DU Murska Sobota in DU Lenart v Slovenskih goricah.

Lanskoletni zmagovalci, tekmovalke in tekmovalci iz lendavskega društva, so se veselili tudi tokrat (Anica Utroša, Milivoj Dunjko, Zlatko Kuk in Dušan Radakovič), kajti podrli so skupaj 2.100 kegljev. Ekipa Radenčanov (Majda Kaučič, Stanko Ilješ, Oto Kos in Franc Šebjaničnič) je z 2067 podrtimi keglji bila tradicionalno druga, Gornjeradgončani (Anica Pajek, Stanko Bac, Franc Prapotnik in Ivan Lesjak) se je s 1953 podrtimi keglji uvrstila na tretje mesto, a druga ekipa Društva upokojencev Radenci (Marta Cehtl, Jože Zemljič, Zoltan Časar in Albin Marinič) je bila četrta, ker je podrla le 1907 kegljev.

Zmagovalna ekipa je prejela prehodni pokal, vse ekipe pisna priznanja za sodelovanje, a trije najboljši posamezniki so prejeli medalje: Franc Prapotnik (DU Gornja Radgona, 569 podrtih kegljev) zlato, Franc Šebjanič (DU Radenci, 562 podrtih kegljev) srebrno, a Dušan Radakovič (DU Lendava, 545 podrtih kegljev) bronasto. Družabni del srečanja je potekal v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Tam sta pokal, medalje in priznanja razdelila organizator tekmovanja Zlatko Kuk in predsednik Društva upokojencev Lendava Aleksander Marič.

Že dva prehodna pokala (prvi: leta 2002,2003 in 2004; drugi: leta 2005, 2006 in 2007) so osvojili Lendavčani. Za prvi prehodni pokal sta znani anekdoti: bil je tako težek, da so ga pripeljali s traktorjem; Lendavčanom, ki so ga kot zmagovalci osvojili, pa se je zaradi njegove teže celo podrla omara. Tretji prehodni pokal je predlani prvič osvojila ekipa Društva upokojencev Radenci, lani in letos pa so zopet bili boljši Lendavčani.

Predlagal je tekmovanje za Martinov pokal

Na radenskem kegljišču je tekmovalke in tekmovalce iz treh društev upokojencev obiska 73-letni Ivan Hajdinjak iz Boračeve. Tudi sam je kot upokojenec pošiljal krogle proti kegljem na radenskem kegljišču. Tega se zelo rad spominja: »V Društvu upokojencev sem pričel kegljali davnega leta 1992. Samo eno pravo tekmovanje na leto takrat je bilo pravzaprav premalo in tako sem leta 2002 tedanji predsednici Društva upokojencev Radenci, Bredi Žnidarič, predlagal, da bi organizirali kegljaško tekmovanje med upokojenkami in upokojenci tudi jeseni in to bi naj bilo tekmovanje za Martinov pokal. Nad tem je bil navdušen takratni radenski župan Herbert Šefer, ki je idejo tudi precej finančno podprl in zvrstila so se tekmovanja vsako leto novembra, okrog Martinovega. Seveda me veseli, da se tradicija ni prekinila in da to tekmovanje poteka še dandanes.«

Kegljanje je že dolga leta zelo priljubljen šport, pa tudi rekreacija, za vse generacije. Tudi v Radencih. To seveda omogoča izgrajeno kegljišče, ki je trenutno še edino kegljišče na obeh bregovih reke Mure, kajti v ostalih krajih (Lendava, Beltinci, Murska Sobota, Martjanci) se v prostorih nekdanjih kegljišč dogaja vse kaj drugega.

Pred leti seveda ni bilo tako in v marsikaterem društvu upokojencev v Pomurju so gojili kegljanje. Vendar le enkrat letno srečanje na pomurskem izbirnem tekmovanju za udeležbo na državnih prvenstvih je bilo tem kegljavkam in kegljačem premalo. Tega se še dobro spominja Ivan Hajdinjak iz Boračeve.


Več v Šport