Tujci ilegalno prestopili mejo, ukradli vozilo in povzročili prometno nesrečo, nato zaprosili za azil

19-letni državljan Libije, 26-letni državljan Maroka in 36 ter dva 28-letna državljana Alžirije so na avtocesti A1 bili udeleženi v prometni nesreči in so s kraja nesreče pobegnili

Prlekija-on.net, sobota, 11. maj 2019 ob 18:031
Policija

Policija

V petek smo že poročali o postopku s tujci. Iz PU Maribor so sedaj sporočili, da so ugotovili, da je skupina petih tujcev, v kateri so bili 19-letni državljan Libije, 26-letni državljan Maroka in 36 ter dva 28-letna državljana Alžirije na različne načine pripotovala iz matičnih držav v Bosno in Hercegovino. Iz Bihača so v noči iz 9. na 10. 5. 2019 odpotovali proti Hrvaški, kamor so državno mejo prestopili na nedovoljen način. V bližini Siska so v jutranjih urah odvzeli osebni avtomobil, ki je bil parkiran ob cesti s ključi v vozilu. Z avtomobilom je skupina pot nadaljevala proti Sloveniji. Tudi državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo so prestopili na nedovoljen način in v nadaljevanju potovali po avtocesti A4 od Ptuja proti Ljubljani.

Izven naselja Tepanje so bili na avtocesti A1 udeleženi v prometni nesreči in so s kraja nesreče pobegnili. Policija je v koordinirani akciji takoj po nesreči izsledila in prijela tri tujce, dva pa okoli 15. ure v bližnjem gozdu. Med postopkom so vsi tujci zaprosili za mednarodno zaščito, zaradi česar so bili v nadaljevanju prepeljani v azilni dom, kjer bodo vodili nadaljnji postopek. Prav tako je bilo ugotovljeno, da so bili trije tujci iz skupine v preteklosti že obravnavani za nelegalen prihod v Slovenijo in v postopku uspešno odstranjeni iz Slovenije v Hrvaško.

Med izvajanjem postopka so obvestili Okrožno državno tožilstvo, hrvaške varnostne organe in druge službe, ki so pristojne za vodenje postopka s tujci. Osebni avtomobil bodo vrnili lastniku, zadevo pa bodo zaključili s poročilom na državno tožilstvo.



Več v Črna kronika