V Vogričevcih so 33. kosili z ročno koso

V košnji se je pomerilo deset koscev in šest kosic

Prlekija-on.net, nedelja, 19. maj 2019 ob 19:13
Najboljši kosci in kosice 33. tekmovanja koscev v Vogričevcih

Najboljši kosci in kosice 33. tekmovanja koscev v Vogričevcih

PGD Vogričevci je v nedeljo, 19. maja, pripravilo tradicionalno, že 33. tekmovanje koscev, kjer se vsako leto na Heričevem travniku v Vogričevcih pomerijo kosci in kosice v košnji z ročno koso. Prireditev vsako leto ob travnik privabi številne domačine ter obiskovalce iz okoliških krajev, ki se na prizorišče pripeljejo s starodobnimi traktorji, kolesi, plapolale so slovenske zastave, vsi pa so v navijaškem vzdušju navijali za svoje favorite.

Najprej se je v košnji pomerilo deset koscev, nato pa še šest kosic. Koscem je parcelo določil žreb, o najboljših pa so odločale izkušnje in znanje koscev, fizična pripravljenost ter dobra priprava kose. Uvrstitev pa ni bila odvisna samo od hitrosti košnje, saj je strokovna komisija ocenjevala tudi kvaliteto opravljenega dela.

Rezultate so razglasili pred gasilskim domom v Vogričevcih, kjer je potekala tudi osrednja prireditev ob 4. krajevnem prazniku KS Cezanjevci v organizaciji KS Cezanjevci in Občine Ljutomer. Pred razglasitvijo so pripravili kulturni program, spregovorila sta predsednik KS Cezanjevci Franc Slokan in podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič. Zmagovalce košnje sta razglasila ter jim podelila pokale, predsednik in tajnik PGD Vogričevci, Stanko Senčar in Milan Cvetko. V moški konkurenci je zmagal Slavko Tarča iz Vidanovcev, drugo mesto je zasedel Marcel Stojnšek iz Vogričevcev, tretje pa si je prislužil Slavko Ribič iz Radoslavcev. Pokal za najstarejšega kosca je prejel Franc Matjašič iz Rucmancev.

V ženski konkurenci je prvo mesto dosegla Simona Stojnšek iz Vogričevcev, drugo Cvetka Žnidarič iz Stare Nove vasi, tretje pa Cvetka Stajnko iz Vogričevcev. Pokal za najstarejšo kosico je prejela Marija Heric iz Vogričevcev, ki je tudi lastnica travnika na katerem se vsako leto kosi.

V sklopu krajevnega praznika so tam pripravili še osrednjo prireditev s kulturnim programom, srečelovom in brezplačnim bogračem ter tekmovanje v kuhanju domačih jedi, v organizaciji Društva Kihača, kjer je kuhalo devet ekip.



Več v Družabno