Vseh devet ekip z zlato medaljo

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi na žlico ribja čorba z maksimalnim številom točk

Prlekija-on.net, torek, 21. maj 2019 ob 20:00
Tekmovanje v kuhanju jedi na žlico

Tekmovanje v kuhanju jedi na žlico

V prleškem Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika KS Cezanjevci v Vogričevcih pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic - Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi "na žlico", žal je šest (od 15) prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

V primerjavi z nekaterimi drugimi prireditvami, ko je že v naprej znano, kaj bodo kuhale vse ekipe, je v Vogričevcih devet ekip kuhalo jedi na žlico po lastni izbiri. In bilo je kar nekaj zanimivih jedi ob katerih so se mnogim cedile sline. Komisija, v kateri so bili predsednik Božo Tomažič in člani: Marija Slokan, Marija Vičar in Dana Zadravec, je tokrat ocenjevala nekako drugače, in sicer so izdelek točkovali.

Maksimalno je bilo možno prejeti 100 točk (izvirnost in zahtevnost jedi, skladnost recepture in poteka dela, okus...). In tokrat so, nekoliko presenetljivo vse ekipe osvojile 90 in več točk, kar pomeni, da je vsem pripadlo zlato priznanje. Torej vseh devet ekip je osem osvojilo zlato medaljo (torej 90 in več točk), in sicer: Gostilna Bobnjar Veržej - pasulj, 90 točk; Društvo gospodinj Juršinci - segedin golaž, 93 točk; Vogričevci - mladi, vampi po tržaško, 95 točk; Prleški penzijonisti - bograč, 95 točk; Vogričevske gospodinje - piščančji paprikaš, 95 točk; PGD Ljubečna - gobova juha, 96 točk; Prleško-Gorenjska naveza - Gorenjski krompirjev golaž, 98 točk; PGD Stara Cesta-Mekotnjak - ričet, 98 točk in Gostilna na Gmajni Razkrižje Smole bar Razkrižje (Anton Majcen, Miroslav Krauthaker - Pipar) - Ribja čorba, 100 točk. Vse ekipe so prejele priznanje, pokal v obliki Kihače in penino, ekipa Prleško-Gorenjska naveza pa še posebno nagrado za urejenost delovnega mesta in videz tekmovalcev.

Dobrote iz kotličkov vseh vrst, barv in velikosti so teknile številnim obiskovalcem, ki so se zbrali v Vogričevcih. Kuharji in jedci so si do poznih ur izmenjevali recepte jedi na žlico. Predsednik Kihače, neutrudni Igor Slokan pa je vesel, da se tudi mladi trudijo pri ohranjanju kulinarične dediščine, zato kmalu načrtuje nova kuharska srečanja in dogodke. Sploh pa kaže pohvaliti krajane Vogričevcev, kjer v različnih dogodkih, torej tudi pri "kuhanju" sodelujejo in pomagajo skorajda vsi. Poleg dela da delajo pa se radi tudi poveselijo in zlasti družijo, česar dandanes, zlasti v mestih primanjkuje. "Škoda je, da je zaradi slabega vremena odpovedalo kar šest prijavljenih ekip. Smo pa veseli, da se tekmovanja udeležujejo tudi ekipe iz drugih delov Slovenije. In tako je padla ideja, da prihodnje leto organiziramo kar državno tekmovanje v kuhanju jedi iz kotlička", nam je povedal predsednik društva Kihača, Igor Slokan.