Nesrečna ljubezen navdušila Lenart

Nesrečna ljubezen in krivična ljubezen Agate sta v okolici Lenarta v poduk številnim še danes. Zgodba jasno opozori na krutost čarovniških procesov, prisiljenih priznanj, preseneti s kruto smrtjo in opomni na številne krivične sodbe.

Aleksandra Papež, nedelja, 19. maj 2019 ob 19:362
Pobeg v zgodovino čarovništva

Pobeg v zgodovino čarovništva

Legenda o nesrečni ljubezni Agate v okolici gradu Hrastovec že stoletja buri duhove in vzbuja zanimanje. Nanjo še danes opominja znamenje Črni križ pri Hrastovcu ob lokalni cesti Lenart - Maribor.

Nesrečna ljubezen in krivična ljubezen Agate sta v okolici Lenarta v poduk številnim še danes. Zgodba jasno opozori na krutost čarovniških procesov, prisiljenih priznanj, preseneti s kruto smrtjo in opomni na številne krivične sodbe. Jasno izpostavi statusne razlike in pomen materialnega. Okvir dogajanja pa predstavlja predana ljubezen, ki vendarle otopli ozračje krutega okolja temačnega gradu in obdobja vlade premožnih.

V soboto, 18. maja, so v Domu kulture Lenart pripravili tretjo ponovitev doživljajskega dogodka »Pobeg v zgodovino čarovništva«, zaradi uspešnosti prvih izvedb, ki so jih pripravili že v začetku aprila in si jih je do danes ogledalo že okoli 900 ljudi. Obiskovalce so z doživetim in do potankosti načrtovanim odrskim nastopom in sceno popeljali v 17. stoletje, ko so na gradu Hrastovec pod upravljanjem grofov Herbersteinov še potekali okrutni čarovniški procesi.

Več kot dve uri trajajoča predstava, brez odmora, ki združuje klasično gledališko predstavo z nekoliko filmskimi vložki je plod truda številnih in gledalcu večkrat vzame dih.

Režija je delo Viktorja Hrvatina Megliča, ki je z neverjetno dobro energijo, izkušnjami in veščinami vodil zasedbo. V osrednjih vlogah: Lara Zorec v vlogi Agate, Aleksander Satler kot Friderik Herbestein, Katja Koroša - grofica Margareta Herberstein in Miroslav Mauko v vlogi grajskega oskrbnika Trenaka. Mauko je obenem tudi avtor dramatizacije na osnovi zgodb Ožbolta Ilauniga Črni križ pri Hrastovcu ter Berte Čobal Javornik, Skaljena ljubezen Agate in Friderika.

Več mesecev so se na predstavo pripravljali člani Kulturnega društva Delavec Lenart, kostume in sceno je oblikovala Nina Šulin ob pomoči lokalnih šivilj, zahvala pa gre seveda tudi upravljalcu luči ter tonskemu tehniku in drugim, ki so dodali svoj kos v to nepozabno umetniško doživetje.

Prihodnje ponovitve načrtujejo konec avgusta in v začetku septembra, ki bodo, kot doslej, brezplačne.

Kako je z ljubeznijo? Ali mine? Nikoli. Prava ljubezen ne mine nikoli skleneta dogodek glavna lika, Agata in Friderik.

Dogodki so bili izvedeni v sklopu projekta ESCAPE, ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska 2014-2020.



Več v Kultura in izobraževanje