Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. junij 2019 ob 08:48
Zlata poroka Marjan in Sonja Cugmas

Zlata poroka Marjan in Sonja Cugmas

V družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroci: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram - Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan se je rodil na zanimiv datum, 23. maja 1946 (24. maja se je ženil, 25. maja pa praznoval zlato poroko op.p.), v Škalcah, dober streljaj iz Konjic, v družbi štirih otrok, Sonja pa 19.10.1951, kot druga med enajstimi otroci, v Oplotnici. Hitro sta se zaljubila in tudi poročila, ko Sonja ni bila stara niti 18 let in ji je posebno soglasje moral podpisati oče. V zakonu sta se jima rodila sina Robert in Boštjan, ki sta ju obdarila s petimi vnukinjami, ter hčerka Jasmina, ki še nima otrok. Skupni dom sta si Sonja in Marjan ustvarila tik ob športnem centru in poletnem bazenu, v Dobravi, na obrobju Slovenskih Konjic, v smeri Zreč in Rogle. Sonja se je v sosednji Avstriji izučila za trgovko in je nekaj časa tam tudi delala, nato pa do upokojitve (leta 2009) pri Delu prodaja v Slovenskih Konjicah. Marjan, gradbinec od glave do pete pa je kar 30 let bil zaposlen v SCT Ljubljana, kot vodja gradbišč, po Sloveniji in tujini, saj je med drugim bil tudi v Iraku in Jordaniji. Vmes je tri leta delal v tehnični enoti JLA, dve leti na Občini Slovenske Konjice in pet let v tamkajšnji Komunali. S polnih 40 let delovne dobe se je upokojil leta 2004. Marjan in Sonja sta obdelovala tudi večji vinograd ob Marjanovi rojstni domačiji v Škalcah, kar 23 let pa sta imela tudi enkraten "vinotoč", kjer so mnogi obiskovalci od blizu in daleč uživali v dobri kulinariki in kapljici.

Kot dolgoletni priznan vinogradnik je Marjan ves čas zelo aktiven tudi v Vinogradniško - vinarskem društvu Slovenske Konjice, Sonja pa v Društvu kmetic Zarja Slovenske Konjice, prav tako sta v času, ko sta imela vinotoč, bila dejavna tudi v Združenju turističnih kmetij Slovenije. Tudi zaradi dejavnosti na različnih področjih jima v tretjem življenjskem obdobju ni dolgočasno, še zlasti ob dejstvu, da se oba rada družita z ljudmi, pogosto sta na izletu, večkrat letno pa se popeljeta tudi na počitnice, zlasti ob morju in v zdraviliščih.

Sicer pa, po uradnem delu v cerkvi sta se slavljenca, skupaj s svojimi svati, iz Oplotnice, popeljala na kakšnih 20 kilometrov oddaljeno, čudovito hribovsko kmetijo, pravzaprav "Turizem na kmetiji - Grajska klet Goršek" na Lipi pri Frankolovem. Tam sta jih gostitelja Hilda in Klemen, skupaj s podporo iz kuhinje razvajala z enkratnimi domačimi jedmi ter seveda vsemi drugimi dobrotami, ki sodijo zraven. Za dobro zabavo in prijetno razpoloženje sta poskrbela člana Dua DaRo (Slovenske Konjice - Vitanje), nekaj čudovitih pesmic pa so zapeli tudi znani "Frankolovčani".



Več v Kultura in izobraževanje