Pestro dogajanje v vrtcu Križevci

Otroci so pripravili lutkovno predstavo, izvedli eko projekt na temo podnebja, izdelali visoke grede...

Prlekija-on.net, torek, 11. junij 2019 ob 12:10
Pestro dogajanje v vrtcu Križevci

Pestro dogajanje v vrtcu Križevci

Letošnja prioritetna naloga vrtca je povezana z razvojem govora, zato smo v skupini pripravili lutkovno predstavo z naslovom O petelinčku, ki ni znal kikirikati. Otroci starejše skupine smo na obisk povabili otroke sosednjih skupin z namenom, da si pridobijo čim več samozavesti pri nastopanju pred občinstvom. Pri vajah so bili vključeni vsi otroci in vsak izmed njih je imel možnost, da izbere vlogo v igri, ki mu najbolj ustreza. Na vajah so zelo radi sodelovali in pazili na glasen in razločen govor. Komaj smo čakali dan, ko se bodo lahko predstavili širšemu krogu občinstva. Kljub rahli tremi nam je nastop uspel in prislužili smo si velik aplavz. Predstavo smo zaključili s skupnim petjem pesmice Petelinček je na goro šel. Igrico bomo zaigrali tudi našim staršem ob zaključku šolskega leta.

Izvajanje eko projekta na temo podnebja v vrtcu

Ozaveščanje otrok o okoljski problematiki je pomembnejše kot kadar koli prej, zato smo v skupini 4-5 let otrok izvajali projekt z naslovom Zemlja je naš dom, s katerim smo želele otroke spodbuditi k razmišljanju, kaj povzročajo podnebne spremembe in kakšne so njihove posledice na življenje ljudi, živali in rastlin. Zavedamo se namreč odgovornosti, da smo odrasli tisti, ki našim otrokom oblikujemo boljši odnos do življenjskega okolja. Danes smo namreč priča podnebnim spremembam, ki so posledica človekovega nesmotrnega ravnanja z naravo. Z željo po uresničevanju naših egoističnih ciljev in razvoju današnje industrije smo zadali nepopravljivo škodo okolju, kar moramo nujno popraviti. Časa namreč ni veliko. Spremembe v okolju so že prisotne v tej meri, da se nam kmalu lahko zgodi moralno- etični preobrat.

Visoke grede v vrtcu

Tudi v letošnjem šolskem letu aktivno sodelujemo v različnih eko projektih. Ideja eko vrtička je bila že dalj časa v mislih naših vzgojiteljic, saj se zavedamo, kako pomembno je ozaveščanje otrok o zdravi, ekološko pridelani hrani. Dela smo se lotili tako, da smo skupaj pripravili načrt. Otroci so narisali, kakšen vrt si želijo, kaj vse bodo vanj posadili. Spoznavali smo vrtna orodja in pripomočke, si posejali semena za sadike, jih pridno zalivali in skrbeli zanje. Ugotovili smo, da na vrtu živijo tako koristne živali kot so deževniki, žabe in ostale živali. Otroci starejših skupin smo se združili in nekega sončnega dopoldneva odšli v bližnji gozd kjer smo nabrali veje, storže ter nakopali zemljo. Na igrišču smo nabrali plodove dreves in jih prav tako uporabili kot polnilo gredicam.

Kljub temu, da je bilo vreme v maju nekoliko neprijazno, nam je s hišnico uspelo ves zbrani material po plasteh naložiti v gredice. Otrokom smo omogočili izkušnjo, da so doma pridelane stvari boljše še zlasti zato, ker moraš prispevati tudi svoj trud, da ti na vrtu nekaj zraste. Sedaj lahko spremljamo rast rastlin in nestrpno čakamo trenutek, ko si bomo lahko postregli z plodovi.

Zapisala Melita Karas



Več v Najmlajši