Svetniki Občine Sv. Jurij ob Ščavnici potrdili proračun za leto 2019

Proračun bo veljaven, ko bodo pristojne službe ministrstva za finance preverile skladnost amandmaja svetnice Slavice Trstenjak z zakonodajo

Branko Košti, torek, 11. junij 2019 ob 19:21
6. redna seja Občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

6. redna seja Občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

V torek, 4. junija. je potekala 6. redna seja občinskega sveta Občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Osrednja točka dnevnega reda je bila obravnava in sprejem predloga Odloka proračuna Občine za leto 2019.

Pred proračunsko razpravo je župan Anton Slana svetnike seznanil s težavami in posledicami za občino v primeru, da na seji predlog odloka o proračunu za leto 2019 ne bi bil potrjen. Že iz razprav na predhodnih sejah je bilo pričakovati številne amandmaje. In res so svetniki in svetnice vložili deset amandmajev, enega je tekom razprave predlagatelj umaknil, eden pa ni bil potrjen.

Najdaljše in najbolj burne razprave je bil deležen amandma št. 3 svetnice Slavice Trstenjak, ki je predlagala povišanje postavke za izgradnjo prizidka k vrtcu Sonček s 348.500,00 evrov na 1.158.822,00 evrov, razlika 810.322,00 evrov naj bi se pokrila z zadolževanjem. Župan in strokovna sodelavka za proračun in finance Suzana Šadl sta amandmaju oporekala, saj da je v nasprotju s statutom občine in Zakonom o javnih financah, ki ne dovoljujeta pokrivanja amandmajev z zadolževanjem. Predlagateljica je s predlogom vztrajala in ga med razpravo tudi dopolnila. Predlagala je, da o skladnosti amandmaja z zakonodajo določijo pristojne službe Ministrstva za finance. Župan je amandma dal na glasovanje s pojasnilom, da do odločitve pristojnih služb glede zakonitosti predloga, proračuna ne bo mogoče objaviti in zato ne bo veljaven. Amandma je bil soglasno izglasovan z desetimi glasovi svetnikov. V nadaljevanju je vseh deset navzočih svetnikov potrdilo predlog Odloka o proračunu Občine Sv. Jurij ob Ščavnici za leto 2019, ob predpostavki, da pristojne službe MF preverijo skladnost spornega amandmaja z zakonodajo.

V nadaljevanju so svetniki sprejeli osnutek Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za Poslovno obrtno cono Grabonoš, sprejeli sklep o spremembah in dopolnitvah sklepa o oprostitvi plačila komunalnega prispevka za priključitev na javni vodovod. Na predlog ravnatelja OŠ Sv. Jurij Marka Kranerja so dali soglasje k sistemizaciji delovnih mest v vrtcu Sonček za leto 2019/2020, določili ekonomske cene programov predšolske vzgoje in plačila staršev v vrtcu Sonček, sprejeli sklep o določitvi fleksibilnega normativa v šolskem letu 2019-2020 in podali soglasje k poslovnem u načrtu vrtca.

V videu si lahko ogledate celotno sejo.



Več v Politika