Se Ljutomerčani ne spoznamo na semafor?

Že prvi dan polovične zapore, je na cesti občasno bilo kaotično, vozniki so vozili v rdečo luč, se gnetli v krožišču, ... V Ljutomeru sicer nimamo semaforjev, so postavljeni le občasno ob podobnih delih, kot tokrat...

Prlekija-on.net, nedelja, 23. junij 2019 ob 09:151
Semafor v Ljutomeru

Semafor v Ljutomeru

V sredo se je v Ljutomeru čez Ščavnico pri Domu kulture pričel graditi nov most, gradnja pa naj bi trajala predvidoma do 6. novembra. Med gradnjo mostu je promet urejan s semaforji in poteka izmenično enosmerno po polovici mostu. Že prvi dan polovične zapore, je na cesti občasno bilo kaotično, vozniki so vozili v rdečo luč, se gnetli v krožišču, ... V Ljutomeru sicer nimamo semaforjev, so postavljeni le občasno ob podobnih delih, kot tokrat. Ob tem objavljamo razmišljanje in komentar na to situacijo.


Ker se je te dni pričela že dolgo pričakovana rekonstrukcija mostu čez reko Ščavnico pri kinodvorani v Ljutomeru, je posledično spremenjen tudi prometni režim na tem območju, kjer promet mimo delovišča poteka izmenično enosmerno, tok prometa pa ureja začasna svetlobna prometna signalizacija (semaforji).

Kljub temu je med vozniki pri vožnji mimo delovišča mogoče zaslediti kar precej kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa (v nadaljevanju ZPrCP), kar kaže na nizko stopnjo strpnosti in uvidevnosti nekaterih voznikov (predvsem) motornih vozil do drugih udeležencev v prometu ter nenazadnje tudi nizko stopnjo odnosa do varnosti v prometu ter morda tudi na določeno nepoznavanje samih predpisov. Problematično je verjetno občasno nabiranje dolgih kolon vozil pred semaforji, ki je za nekatere voznike v tej poletni pripeki verjetno še posebej stresno, saj se čakalna doba za vožnjo skozi omenjeno cono v bolj zgodnjih popoldanskih urah še posebej podaljša. Dejstvo pač je, da bo v času rekonstrukcije mostu promet skozi Ljutomer veliko bolj zgoščen kot sicer in da se bo treba s tem sprijazniti in se režimu tudi v čim večji meri prilagoditi.

Tako bi se vozniki morali čimbolj izogibati kršitvam izmed katerih je v teh dneh najbolj pereča kršitev vožnja skozi rdečo luč na semaforjih. Zakon o pravilih cestnega prometa je v svojem 99.členu namreč povsem jasen:

(1) Udeleženci cestnega prometa se morajo ravnati po barvah luči na semaforju, ki imajo naslednji pomen:
1. rdeča luč - prepovedana vožnja vozil oziroma hoja pešcev
(10) Z globo 250 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo 1. ali 6. točke prvega odstavka ali 1. točke šestega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke.

Kadarkoli pa je mogoče zaslediti, da veliko voznikov tudi po prižgani rdeči luči na semaforju nadaljuje vožnjo v zaprti smeri, kar ni samo kršitev ZPrCP, ampak pomeni tudi, da v tem primeru vozniki iz nasprotne smeri ne morejo nadaljevati vožnje, četudi imajo na semaforju že prižgano zeleno luč. Vozišče namreč ni prosto in ker ne morejo nadaljevati vožnje vse dokler nimajo proste ceste, tako ostane manj časa za skrajšanje kolone na strani, kjer sveti zelena luč. Včasih vožnjo v smeri, kjer je že prižgana rdeča luč, tako nadaljuje kar precej vozil, kar dokazuje, da čredni nagon ni izmišljotina, ampak dejstvo. Videti je bilo mogoče tudi že, da so nekateri vozniki prehitevali tiste, ki so pravilno ustavili pred rdečo lučjo in zavozili v zaprto smer, nasproti pa so jim že prihajali vozniki iz nasprotne smeri. Upamo lahko samo, da takšno obnašanje v prometu v prihodnje ne bo rezultiralo v kakšna trčenja ali da zaradi tega ne bo prihajalo do preveč vroče krvi med vozniki.

Vsi udeleženci v prometu, posebej pa vozniki motornih vozil bi na podlagi opravljenega vozniškega izpita morali razpolagati z ustreznim znanjem in odnosom do drugih udeležencev v prometu, ki je zaradi vse več vozil na cesti posledično tudi vse bolj gost in tudi nevaren. Žal po videnem sodeč vozniška kultura in poznavanje cestno-prometnih predpisov v Sloveniji (pa tudi v Prlekiji) pri nekaterih dosegata dokaj žalostno raven. V takšnih primerih pa bi se v izogib kaosu in čakanju v pregreti pločevini kdaj pa kdaj po kakšnih opravkih ali na delovno mesto lahko odpravili tudi peš ali s kolesom, še posebej prebivalci samega mesta Ljutomer ali tisti z bližnje okolice. Je veliko bolj zdravo, pa še gneči in razrvanim živcem bi se izognili. Morda pa tudi čemu hujšemu!

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47