Malonedeljski vinogradniki popeljali pohodnike od kleti do kleti

Pohoda so se udeležile tudi malonedeljska, cerkvenjaška, ljutomerska in radgonsko kapelska vinska kraljica

Branko Košti, sreda, 26. junij 2019 ob 16:09
Pohod od kleti do kleti DV Mala Nedelja

Pohod od kleti do kleti DV Mala Nedelja

Za Pohod od kleti do kleti so malonedeljski vinogradniki v jubilejnem dvajsetem letu delovanja svojega društva, izbrali traso po Mali Nedelji in bližnji okolici. Na praznični torek, 25. junija, se je množica pohodnikov sredi vročega dopoldneva zbrala pri gasilskem domu v Mali Nedelji, kjer so njihovo, že tako prešerno razpoloženje, še izboljšali zadnja leta redni gostje, velenjski harmonikarji. Gostitelji so jih pogostili z dobrotami iz kmečke peči in jih opremili z »obvezno opremo« tovrstnih druženj – kozarcem z vgraviranim logotipom DV Mala Nedelja.

Do prve postaje ni bilo daleč, saj jih je do vinogradnika Miroslava Slekovca, kjer so jih pogostili s kislo juho, ločilo le dobrih sto metrov. Kljub vročini je vroča juha še kako teknila, saj so se sproti lahko hladili z odličnim, primerno ohlajenim vinom. Tako okrepčani so se odpravili na najvišji vrh Male Nedelje, znameniti Cerkevjak, katerega je zaradi čudovitega razgleda po bližnji in daljni okolici, v pesmi Cerkevjak, ovekovečil nekdanji duhovnik in narodni buditelj Anton Krempl. Na tem mestu so jih pričakale mize, bogato obložene s pecivom, pogačami, sadjem, pa tudi zaseko, lükom in domačim kruhom, kot specialiteta pa še ribji polpeti. Vse to so jim, seveda ob dobri pijači, ponudili tamkajšnji vinogradniki in njihove žene.

Lepo sprejeti in prijazno pogoščeni so bili pohodniki pri vseh ostalih gostiteljih v Bodislavcih in Moravcih, kamor jih je pot vodila v nadaljevanju dneva. Sredi popoldneva so se vrnili v hladno senco gasilskega doma pri Mali Nedelji, kjer jih je pričakal odličen bograč, specialiteta malonedeljskih lovcev.

V zaključku pohoda sta vinska kraljica DV Martina X Daniella Kosi in predsednik DV Mala Nedelja Anton Žinko, ob sodelovanju vinske kraljice Radgonsko Kapelskih goric Katje Klobasa, ljutomerske vinske kraljice Tjaše Kovačič in Tjaše Simonič, cerkvenjaške vinske kraljice, podelila zlate, srebrne in bronaste medalje članom DV Mala Nedelja za rezultate, dosežene na letošnjem društvenem ocenjevanju vin.



Več v Družabno