Pri teti Lili ustvarjali s slikarko Dano in lončarko Lizo

Kolonije se je udeležilo okoli dvajset otrok, ki so ustvarjali v različnih tehnikah

Prlekija-on.net, nedelja, 30. junij 2019 ob 13:44
Mala ustvarjalna kolonija v Lahoncih

Mala ustvarjalna kolonija v Lahoncih

V soboto, 29. junija, je v Lahoncih na lokaciji Liza Lončarija potekala »Mala ustvarjalna kolonija pri teti Lili«. Mali ustvarjalci so se lahko preizkusili v različnih tehnikah ustvarjanja ter si tako naslikali slike s slikarko Dano Štrucelj, izdelali skodelico na vretenu z lončarko Lizo, Jelko Krajnc, za vse ostalo pa je poskrbela "teta Lila", Lila Krajnc.

Kolonije se je udeležilo okoli dvajset otrok, ki so ustvarjali v različnih tehnikah in se ob tem marsikaj naučili.

S slikarko Dano in v sodelovanju z Likovnim društvom iz Gornje Radgone, so ustvarjali »luščenke«, kjer so otroci na papir na debelo nanesli in premazali akrilne barve. Ko so se posušile, so jih premazali s črnim tušem, s pranjem z vodo pa je nato pred očmi nastajala končna podoba slike. Slike so se sušile pripete na vrvico. Ustvarili so tudi »obraz počutja«, kjer so mali ustvarjalci na papirnate vrečke naslikali sebe in kako se počutijo. Vrečke so napihnili, zavezali ter obesili na drevo. 

Pri »risanju na folijo«, so z alkoholnimi flomastri poljubno risali in lepili razne okraske ter slike pripeli na razstavno vrvico. »Na furnir« so risali z ogljem, na »platna« pa so kot pravi slikarji na koncu naslikali sliko z akrilnimi barvami na slikarsko platno.

Med vsem tem likovnim ustvarjanjem so se umirjali v stiku z glino, ki so jo prosto oblikovali. Iz gline so si izrezali razne okraske, ter jih pobarvali z barvami za keramiko. Na vretenu so si nato ob pomoči lončarke Lize izdelali skodelice, šalce, vazice, posodice... ter jih takoj tudi pobarvali. Že med nastajanjem so ustvarjalci vedeli kaj delajo in za kaj jih bodo uporabljali.

Vsi izdelki iz gline se bodo še dvakrat pekli v peči za keramiko, prvič z biskvitno peko pri 1000 stopinjah C in drugič z glazuro nad 1000 stopinj C, da bodo lahko keramični izdelki uporabni in namenjeni za vse sladolede, pudinge, čokolade, čaje...

Od kod ideja za kolonijo?

"»Pri teti Lili«, Lila je svakinja in soseda, je večkrat pripeljala otroke, ki so prišli k njej na obisk, gledat kako se ustvarja iz gline. Vedno se je obisk končal z vprašanjem: »kdaj bomo lahko prišli na počitnice k »Teti Lili«, da bi lahko ustvarjali iz gline?« Ker sem v zadnjem času sodelovala z Likovnim društvom iz Gornje Radgone in osebno poznam slikarko Dano, vem s čim se ukvarja in da je vedno pripravljena sodelovati, je nastala taka kombinacija delavnice. Iz majhne ideje in »naših domačih« otrok, je zrasla ideja ustvarjalne kolonije za vse otroke željne ustvarjanja. Tako smo vsi prispevali svoj delež in imeli čudovit, ustvarjalen dan," pa nam je ob tem povedala Jelka Krajnc iz Liza lončarije, kjer je potekala kolonija.

 



Več v Kultura in izobraževanje