12 ekip kuhalo Juršinsko kislo juho

Najboljšo Juršinsko kislo juho je skuhala ekipa PGD Gabrnik, za njimi je bila Lovska družina Juršinci, na tretjem mestu pa Društvo gospodinj Vitomarci

Ivan Trunk, četrtek, 8. avgust 2019 ob 09:10
2. tekmovanje v kuhanju Juršinske kisle juhe

2. tekmovanje v kuhanju Juršinske kisle juhe

V nedeljo, 4. avgusta, je Društvo gospodinj (DG) Juršinci praznovalo 24 let obstoja in ob tem so pripravile 2. tekmovanje v kuhanju "Juršinske" kisle juhe. Na tekmovanju je sodelovalo 12 ekip: PGD Gabrnik, PGD Grabšinski breg, Lovska družina Juršinci, DG Vitomarci, Društvo kmečkih žena Dornava, Etnografsko društvo Cigani Dornava, DG Sveti Jurij ob Ščavnici, Društvo Pešinčarji Juršinci, Turistično društvo Gomila - Senčak, Društvo kmečkih žena Jakobski dol, Društvo žena in deklet Zgornja Hajdina in DG Juršinci.

S kuhanjem kisle juhe so ekipe pričele ob 9:00 uri, vse ekipe so od organizatorja tekmovanja prejle meso, začimbe in drugi dodatki pa so bila prosta izbira vsake ekipe. Ko so ekipe skuhale kislo juho jo je poskusila in ocenila tričlanska komisija.

Na letošnjem tekmovanju so prva tri mesta osvojile naslednje ekipe: 1. mesto PGD Gabrnik, 2. mesto Lovska družina Juršinci in 3 mesto DG Vitomarci. Ob njihovem prazniku DG Juršinci so članice pripravile bogat srečelov, peko palačink in peko Juršinske gibanice. S peko gibanic so pričele letos prvič in je šla zelo dobro v promet. Juršinska gibanica izhaja iz klasične prleške samo je njihova dvakrat namazana ter ji zato da svoj okus in izgled. Gospodinje DG Juršinci so se odločile, da bodo pekle Juršinsko gibanico tudi na dvodnevni zabavi "Noči pod topli".

DG Juršinci drugo leto vodi novo vodstvo zato dobro sodelujejo s sorodnimi društvi iz okolici, dobro pa so začele sodelovati tudi z društvi iz občine Juršinci in v enem letu se jim je povečalo tudi število članic iz 17 na 55 članic. Na tem tekmovanju je bil tudi Alojz Kavčič župan občine Juršinci, ki je vse obiskovalce pozdravil, tekmovalnim ekipam se je zahvalil za sodelovanje, skupaj z Romano Hrga predsednico DG Juršinci pa sta skupaj podelila pokale in priznanja.