Ali ima lepo oblečen kmet večji ugled in ali so lahko od lepo oblečene kmetice še slajše potice?

Posvet na sejmu AGRA, ki so se ga udeležili predstavniki kmetijske in čebelarske stroke ter strokovnjaki tekstilne in ostalih panog

Prlekija-on.net, nedelja, 25. avgust 2019 ob 19:05
Posvet o uniformi slovenskega podeželja

Posvet o uniformi slovenskega podeželja

Ekoci, eko civilna iniciativa Slovenije, skupaj s Pomurskim sejmom in partnerji projekta Ekoci green design ter Zvezo podeželske mladine Slovenije je organizirala zanimiv posvet na sejmu AGRA, ki so se ga udeležili predstavniki kmetijske in čebelarske stroke ter strokovnjaki tekstilne in ostalih panog: Ali ima lepo oblečen kmet večji ugled in ali so lahko od lepo oblečene kmetice še slajše potice, ki so podala nova izhodišča za nujnost nadaljnjega razvoja razpoznanega oblačila slovenskega podeželja tudi v luči prihajajočih dogodkov Predsedovanje Slovenije EU in Slovenije kot gastronomska regija in pozicioniranju Sloveniji kot zelene ugledne destinacije v turizmu in povezanih gospodarskih panog.

Irena Rotar iz Ekoci je podala zaključek posveta, ki je podal nove izzive kako pri nadaljnjem razvoju uniforme slovenskega podeželja zasledovati več ciljev. Uporabnost, kvaliteta in cena; da so oblačila večnamenska in všečno povezana s tradicijo in sodobnimi trendi. Okoljski vidik, da so narejeni iz čimbolj kvalitetnih in naravnih materialov in barvani z naravnimi barvili, dobesedno trajni ter da je to tudi čudovita tržna priložnost, da bomo v prihodnosti izdelali krogotok krožnega gospodarstva tudi na tem področju kot je predelava lanu, konoplje, volne za kar si prizadevajo tudi v natečaju projekt Ekoci green design. Na poligonu Zeleni dragulji narave si lahko obiskovalci ogledajo tudi industrijske rastline kot sta lan in konoplja. Pri razstavljenem modelu oblačila slovenskega podeželja pa lahko sodelujejo v anketi in soustvarjajo nadaljnji razvoj oblačila slovenskega podeželja. Tudi to je ena izmed poti, ki bo preko oblačilne kulture razpoznavnost naše čudovite trajnostno naravnane zelene Slovenije še povečala.

Kot je povedala državna sekretarka mag. Tanja Strniša, smo že priča npr Društvom podeželskih žena, ki s ponosom in spoštljivostjo predstavljajo na stojnicah in razstavah v enotnih oblačilih svoje z ljubeznijo narejene izdelke, ki dodajo izvrtsnim izdelkom še dodatno težo. Janez Vencelj iz Čebelarske zveze Slovenije je predstavil čudovito razdelan protokol nošenja čebelarskih oblačil, ki so nedvomno veliko pripomogle, skupaj s prapori in ostalimi aktivnostmi k ugledu Slovenije, kot čebelarske velesile doma in po svetu. Dejan Šmigoc, predstavnik svetovno priznanega izdelovalca uniform in slovesnih oblačil ter narodnih noš pa je poudaril ponovni trend in povečanje povpraševanje saj z razpoznavnimi oblačili lahko dosežemo različne marketinške učinke. Predsednik Zveze podeželske mladine Slovenije, Rok Damjan, je predstavil primer obiskov tujine. Na slavnostnih prireditvah je zelo lepo sprejeta slovenska narodna noša, vendar je potrebno za nov uporaben način življenja razviti prepoznavno oblačilo, ki bo vključevalo čim več želja mladih, ki bodo lahko razpoznavno predstavljala slovensko podeželje doma in v tujini preko oblačil na sejmih, razstavah, tekmovanjih ter poudaril zanimivo dejstvo, da se čedalje več mladih odloča tudi za slavnostna oblačila. Poudaril je tudi pomen kvalitete naravnih materialov in sprejemljivost cene.



Več v Kultura in izobraževanje