Zaključil se je 57. sejem Agra

Zadnji dan sejma 10. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

Prlekija-on.net, petek, 30. avgust 2019 ob 11:37
10. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

10. srečanje starodobnih traktorjev Steyr

Že po tradiciji zadnji sejemski dan sejma Agra obiščejo tudi lastniki starodobnih traktorjev Steyr, ki svoje lepotce na ogled postavijo pred upravno stavbo Pomurskega sejma. Letošnjega, jubilejnega srečanja se je udeležilo več kot 50 udeležencev, ki so se pripeljali z blizu 40 starodobniki, častitljive starosti in v odlični kondiciji. Udeležence 10. srečanja starodobnih traktorjev Steyr je pozdravila direktorica komerciale Pomurskega sejma Mateja Jaklič, ki se je zahvalila vsem, da tako predano skrbijo za tehnično dediščino ter povabila lastnike starodobnih traktorjev, da se drugo leto ponovno srečajo na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Agra, kmetijstvo in živilstvo nove generacije

»Letošnja 57. Agra, ki je stara, kot je povprečna starost slovenskega kmeta, je še bolj kot kadar koli prej opravičila sloves najbolj prepoznavne tovrstne prireditve v Sloveniji in širši evropski regiji. S sloganom »Sejem nove generacije!« je opozarjala na ključne dileme slovenskega kmetijstva in podeželja, nakazovala smeri razvoja evropske kmetijske politike in trende, ki zaposlujejo svetovno okoljsko politiko in skrb za trajnostni razvoj. 1.850 razstavljavcev iz 32 držav, 400 podjetij na mednarodnih ocenjevanjih, preko 150 dogodkov in blizu 120.000 obiskovalcev sejma je samo skopa bilanca sejma, ki je več kot samo kmetijsko-živilski sejem.
Sejem na stičišču štirih držav je vse bolj slovenski, pa tudi vse bolj mednaroden. Vse bolj slovenski zato, ker na njem sodelujejo praktično vse institucije, ki so povezane s kmetijstvom, podeželjem, pa tudi politiko na čelu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z ministrico dr. Aleksandro Pivec, in nenazadnje s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki je bil letošnji otvoritelj. Vse bolj mednaroden pa, ker je iz leta v leto na njem več državnih predstavitev, pa tudi po tem, da je bila letos dežela partnerica avstrijska Štajerska, ki je s tem dokazala, da je ta sejem vse bolj tudi njihov sejem. Mednarodni pomen sejma potrjuje tudi dejstvo, da je letošnjo Agro obiskal tudi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan, ki je prav tako izrazil, da je to najpomembnejši tak sejem v tej evropski regiji.
Agra 2019 je dobra napoved Agre 2020 za iskanje novih digitalnih pristopov. Kot predstavnik organizatorja vas že sedaj vabim na Agro 2020, ki bo ponujala vse te vsebine, ki smo jih letos zastavili, predvsem pa nadaljevala s projekti digitalizacije
,« je ob koncu letošnjega sejma povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Vrhunska mednarodna sejemska razstava

Prikazane so bile novosti, med njimi tudi svetovne premiere, vrhunska tehnologija in tehnika za poljedelstvo, živinorejo, gozdarstvo, živilsko-predelovalno industrijo, vinogradništvo, vinarstvo in ekološko kmetijstvo. V posebnem sejemskem oddelku so razstavljavci prikazovali prednosti in priložnosti, ki jih nudi digitalizacija. Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru je predstavila delo prototipskega robora in robota za nanos fito-farmacevtskih sredstev, ki je že v redni uporabi.

Predstavitve držav in regij

Ob avstrijski Štajerski, deželi partnerici sejma AGRA so se predstavile Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija, Vietnam in projekt »City Cooperation II", ki povezuje 24 mest sosednjih Slovenije, Avstrije in Madžarske.

Predstavitve najpomembnejših institucij

Pridelovalce, poslovneže, strokovnjake in potrošnike so poleg vrhunskih ponudnikov iz vseh kontinentov povezovale najpomembnejše strokovne, gospodarske in stanovske organizacije, kot so Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, kmetijsko živilske šole in univerze, Zveza podeželske mladine Slovenije, Kmetijski inštitut, kampanja EU varujemo skupaj, številne Lokalne akcijske skupine
ter druge krovne ustanove.

Strokovne razstave živali in vzorčni rastlinski nasadi

Najboljše tradicije in nove trajnostne prakse so oživljale strokovne razstave in predstavitve rejskih dosežkov s področja govedoreje, konjereje, reje drobnice in razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov s teh kmetij. Maneža je vsak dan vabila z zanimivim dogajanjem.

Vsak dan so z zanimivimi delavnicami, vodenimi ogledi, predavanji in praktičnimi nasveti vabili bujni sejemski vrtovi, osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan z več kot 300 rastlinami za samooskrbo, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center Pomurskega sejma, gozdno parkovni nasad, slovenski trsni izbor in ekstenzivni nasad jablan starih sort.

Agra je napovedala Slovenijo kot evropsko gastronomsko regijo 2021

Hrana iz naše bližine, pridelki in izdelki avtohtonih slovenskih pasem in rastlin so pomemben del projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. Vsakodnevno jo je napovedovala Agrina kuhinja s kulinaričnimi stvaritvami iz slovenskih izdelkov, nagrajenih na strokovnih ocenjevanjih kakovosti ter iz svežih vrtnin sejemskih vrtov. Na Dan gastronomije, v ponedeljek 26. 8. 2019, je delovna skupina Slovenija - evropska regija gastronomije 2021, posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, organizirala strokovni posvet z naslovom »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Razstava Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je predstavila najpomembnejša slovenska živilska podjetja in ponujala vsakodnevne degustacije in ugodne nakupe njihovih izdelkov. K ugodnim in zdravim nakupom domačih slovenskih dobrot ter pokušnjam so vabile Agrina tržnica, kulinarična in turistična ponudba Pomurja, Medeni in Vinski hram.

Agra je poslovno povezovala

Ob številnih poslovnih sestankih na razstavnih prostorih je v torek potekal madžarsko - slovenski poslovni forum z naslovom »Inteligentne odločitve v agronomiji« s poudarkom na protitočnih sistemih in dronih v kmetijstvu, ki mu je sledilo mednarodno kooperacijsko srečanje MEET4BUSINESS AGRA 2019.

Agra je bila strokovno tehtna in odmevna

Veliko vlogo pri izvedbi bogatega strokovnega programa so imele številne institucije, v ospredju pa je bilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki je vsakodnevno zanimive posvete pripravljalo na razstavnem prostoru hale A in s tem poskrbelo, da so bili posveti namenjeni za širšo javnost. V Soboto so sejem obiskali udeleženci konference evropskih kmetijskih ministrov, ki je dan prej potekala v Ptuju. V nedeljo je bil na sporedu posvet Od preciznega k pametnemu kmetijstvu. Strokovno dogajanje za čebelarje je pripravila Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu. Zveza lastnikov gozdov Slovenije je opozorila na problem vožnje v naravnem okolju. Zanimive posvete je pripravil Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije. V ponedeljek je potekala zaključna delavnica opolnoMOČEN KMET v organizaciji Zveze slovenske podeželske mladine. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je organizirala posvet o certificiranju senenega mesa. Na sporedu je bil Veterinarski posvet. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS je pripravilo posvet o označbah na živilih in o nepoštenih praksah v verigi preskrbe s hrano. V torek je potekal posvet o skupni kmetijski politiki po letu 2021. Strokovno vinogradniško vinarsko srečanje je organizirala Vinska družba Slovenije. Potekala so seja Odbora za kmetijstvo Državnega zbora RS na tematiko digitalizacije v kmetijstvu, Sadjarski posvet GZS, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, pa predstavitev spremljanja kmetijskih zemljišč s satelitskimi posnetki. Kmečke žene so se srečale na posvetu Vključevanje v organizirano delovanje. Bil je praznik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije s podelitvijo priznanj ...

V sredo je MKGP spregovorilo o izboljšanju položaja kmetov v verigah vrednosti. Uvod v zadružni praznik je bila podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije. Zveza društev rejcev drobnice Slovenije je osvetlila organiziran odkup drobnice in vstop sektorja drobnice v shemo Izbrana kakovost. Ekoci - Eko civilna iniciativa Slovenije, Kmetija Vidov Brejg in Pomurski sejem so pripravili posvet: Zdravljenje z naravo... Četrtek je kot Dan ekološkega kmetijstva podčrtal posvet ekoloških kmetov na temo Biodiverziteta kulturnih rastlin in novi poslovni izzivi v ekološki pridelavi. Potekalo je srečanje regij Slovenske Gorice in jugovzhodne avstrijske Štajerske ob 51. dnevu avstrijske Štajerske.

Podelitve priznanj strokovnih ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma Agra 2019

Na mednarodnih ocenjevanjih kakovosti mlečnih in mesnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vina, medu in kmetijske mehanizacije in opreme je sodelovalo 428 proizvajalcev s 1389 izdelkov. Priznanja so svečano razglasili in podelili na sejemsko nedeljo, ponedeljek in torek.

Dogajanje in druženje z dobrim namenom

Na sejmu AGRA so se po stanovskih dnevih zvrstili: ples sejemskih maskot, tekmovanje v plesanju polke, tekmovanje v vlečenju vrvi, srečanje mladih kmetov in podeželske mladine, srečanje kmečkih žena in deklet, srečanje Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, srečanje sommelierjev ter 10. srečanje starodobnih traktorjev Steyr. Obiskovalci so lahko uživali v vodenih pokušnjah vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2019 z Meto Frangež, Vinsko kraljico Slovenije 2019. Potekali so 21. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke, tekmovanje v vlečenju vrvi ter šahovski turnir. Dan avstrijske Štajerske je poleg drugega dogajanja prinesel tudi mednarodno kolesarsko vožnjo ob reki Muri z zaključkom na sejmu AGRA.

Pozitivno oceno šestdnevnega dogajanja na sejmu Agra je podala tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec: »... Mislim, da je Agra izjemno potrebna. Da pokriva širši regijski prostor, ne samo Slovenijo, vidimo tudi mednarodno udeležbo. Imeli smo številne mednarodne sestanke, ki jih mogoče ne bi bilo v tolikšni meri, če tega sejma ne bi bilo. Po obisku sodeč pa seveda vidimo, da je ta sejem izjemno potreben in zaželen tudi med kmetovalci in drugimi, ki so del živilsko-prehrambenih verig ....«

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo