Jubilejna 40. Lendavska trgatev sklenila Festival Vinarium

Ob letošnjem jubileju so podelili tudi priznanja župana promotorjem ljubiteljske kulture za njihovo dolgoletno delo in pomemben prispevek k tradicionalni etno-kulinarični prireditvi

Prlekija-on.net, sobota, 7. september 2019 ob 18:32
40. Lendavska trgatev

40. Lendavska trgatev

Sklepno dejanje letošnjega Festivala Vinarium je bila jubilejna že 40. Lendavska trgatev. Tradicionalna etnološka prireditev je v Lendavo pritegnila številne obiskovalce, ki so si lahko ogledali povorko v starem mestnem jedru, na kateri se je predstavilo 57 skupin. Ob letošnjem jubileju so podelili tudi priznanja župana promotorjem ljubiteljske kulture za njihovo dolgoletno delo in pomemben prispevek k tradicionalni etno-kulinarični prireditvi.

Zapisi o prvi povorki segajo v leto 1976, ko jo je organiziral Stanko Bohorič, takratni direktor termalnega kopališča v Petišovcih. Že prihodnje leto pa je organizacijo prevzelo Turistično društvo Lendava s predsednikom Karlom Pojbičem. Skozi vsa ta leta do danes so se v vlogi organizatorjev zvrstile številne institucije in posamezniki.

Najbolj zaslužni promotorji ljubiteljske kulture so za njihovo predanost, dolgoletno delo in pomemben prispevek k tradicionalni etno-kulinarični prireditvi Lendavska trgatev prejeli priznanje župana Občine Lendava: Aleksander Varga, Rajko Stupar, Gabi Feher in Danijela Hozjan. Priznanje župana je preje tudi Janez Somi, predsednik Turistične zveze Lendava vabi in sicer za organizacijo prireditev v sklopu Festivala Vinarium v preteklih letih. Prav tako so bila podeljena priznanja za najboljši špricer v okviru ocenjevanja Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava.

Tradicionalna povorka s 57 skupinami

Dopoldanska povorka, ki je kljub napovedim potekala brez kapljice dežja in zato organizatorjem prihranila marsikatero skrb, je v staro mestno jedro pritegnila številne obiskovalce. Ti so si lahko ogledali več kot 57 skupin z okoli 850 nastopajočimi, med katerimi niso manjkali vinska kraljica, starodobniki, konjska vprega ter vozovi okoliških naselij, ki so v nekaj manj kot dvournem mimohodu skozi mestno jedro predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino.

Letošnja Lendavska trgatev je prav posebna, saj je že 40. po vrsti in jo praznujemo kot praznik ljubiteljske kulture, etnologije in lokalne kulinarike, pravi župan Janez Magyar: »Zelo sem vesel in počaš en da se je povorke udeležilo 57 društev, ki so se na ta dogodek ves teden pripravljali. Iskreno se jim zahvaljujem, kakor tudi vsem Lendavčankam in Lendavčanom ter vsem obiskovalcem in gostom, da so počastili že 40. jubilejno prireditev

Festival Vinarium je festival presežkov

Danijela Hozjan je pri izvedbi Lendavske trgatve prisotna že 12-ič: »Ta Lendavska trgatev je bila ena izmed najštevilčnejših po številu nastopajočih tako doma kot tudi iz tujine, zelo lepo so se organizirala tako kulturna društva kot krajevne skupnosti

Letos celotna organizacija Festivala Vinarium poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava. Kot je dejal direktor Romeo Varga, je letošnji Festival Vinarium festival presežkov, saj je trajal polna dva tedna, tri osrednje prireditve pa so pritegnile na tisoče obiskovalcev - obstaja pa tudi prostor za nadgradnjo in obogatitev festivala: »Imamo tri močne dogodke v enem festivalu; vse tri imajo skupno lastnost, da prihajajo iz sebe iz same Lendave in brez Lendavčanov teh prireditev ne bi bilo

Letošnja Lendavska trgatev je ponudila tudi animacijski program za otroke v mestnem parku ter na dvorišču knjižnice, mini likovno kolonijo, t. i. muzej na prostem s sejmom rokodelstva ter folklorni festival na osrednjem odru ob kulinarični ponudbi. Za večerni glasbeni nastop in zabavo sta poskrbela Ansambel Avsenik in Poskočni muzikanti.

V znamenju nove razstave likovnih velikanov

Že sinoči so na lendavskem gradu slavnostno odprli novo v nizu razstav likovnih velikanov na lendavskem gradu. Christo, rojen v Bolgariji, in njegova žena, Francozinja Jeanne-Claude, sta najbolj znana umetnika »prekrivanja« umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij.

Na razstavi v Galeriji-Muzeju Lendava so na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetniškega tandema. Razstava bo na ogled do 31. januarja 2020.

Festival Vinarium se je letos odvijal med 24. avgustom in 7. septembrom in obiskovalcem poleg treh osrednjih prireditev postregel še s številnimi kulturno-kulinaričnimi dogodki, kot so etno večeri s kulturo in kulinariko, dan stolpa Vinarium, večer lendavskega vina.

Foto: Mediaspeed



Več v Družabno