Prispevali 3.031 kilometrov

Dobrodelni kolesarski dogodek »Kilometri za življenje«, čigar namen je bil ozaveščanje o duševnem zdravju s ciljem preprečevanja samomorov

Prlekija-on.net, torek, 17. september 2019 ob 09:53
Kilometri za življenje

Kilometri za življenje

V okviru mednarodne akcije »Prekolesarimo svet« so organizirali dobrodelni kolesarski dogodek »Kilometri za življenje«, ki je potekal v soboto, 14. septembra. Soorganizatorji dogodka so bili Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Lendava, Zdravstveni dom Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids cycling team, Kolesarski klub Kicker, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci in Občina Cankova.

Namen dogodka je bil ozaveščanje o duševnem zdravju s ciljem preprečevanja samomorov. Hkrati pa so želeli prebivalce naše regije spodbuditi k večji telesni dejavnosti, gibanju in druženju, ki pozitivno vplivajo na duševno in splošno zdravje.

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje.

Na Drevored Martina Luthra je prikolesarilo okrog 100 kolesarjev iz Cankove, Dobrovnika, Ljutomera, Radencev, Gornje Radgone, Murske Sobote in okolice ter drugih krajev. Na zbirališču je vse kolesarje nagovoril Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota.

Po pozdravnem nagovoru župana so skupaj odkolesarili do Expana, kjer je potekal zaključni dogodek s programom. Potekala je predstavitev soorganizatorjev in podpornikov dogodka, aktivnosti pomurskih zdravstvenih domov, štetje prekolesarjenih km prispevanih v mednarodno akcijo "Prekolesarimo svet", različne oblike vadb, meritve dejavnikov tveganja in druženje.

S pomočjo kolesarskih klubov Pomurja in posameznikov so v mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet« prispevali 3.031 prevoženih km. To predstavlja več kot dvakrat prevoženo mejo celotne Slovenije.

Zahvaljujejo se sponzorjem - Radenska d.o.o., Mlinopek d.d., Murska Sobota, Komunala, javno podjetje d.o.o. Murska Sobota, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica.

Soorganizatorji pa se zahvaljujejo vsem kolesarskim klubom in posameznikom, ki so jim pomagali pri uspešni izvedbi dogodka in zbiranju kilometrov, ter na ta način pripomogli k promociji duševnega zdravja.

Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujejo že šesto leto zapored. Na nacionalnem nivoju so soorganizatorji akcije UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija.

 



Več v Šport