Kmetje več ne upajo s kombajni v koruzo

Neznanci v Slovenskih goricah, v koruzo namerno postavljajo nerjavečo cev, ki uniči kombajn. V nekaj dnevih že vsaj osem tovrstnih poškodovanj kombajnov. Početje bi lahko še koga ubilo.

Prlekija-on.net, četrtek, 26. september 2019 ob 19:574
V skrajnem primeru razmišljajo, da bodo zadevo sami vzeli v roke

V skrajnem primeru razmišljajo, da bodo zadevo sami vzeli v roke

Če je verjeti podatkom iz dela Slovenskih goric, zlasti med Negovo, Spodnjo Ščavnico in Benediktom, v kar nihče ne sumi, se je neznani storilec ali najverjetneje storilci (ena oseba bi namreč težko "obdelovala" tako široko območje), odločil namerno škodovati kmetovalcem, zlasti lastnikom kombajnov. V samo trinajstih dnevih med 10. in 23. septembrom je namreč na majhnem območju, v občinah Gornja Radgona in Benedikt, bilo uničenih ali vsaj poškodovanih najmanj osem kombajnov. Začelo se je 10. septembra, nato pa praktično vsak drugi dan, včasih tudi dva uničena kmetijska stroja. Najprej so policisti PP Gornja Radgona v torek, 10. septembra prejeli prijavo občana o poškodovanju kombajna za silažo. "Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec na njivo posajeno s koruzo nastavil nerjavečo cev dolžine 20 cm, katero je s kombajnom za siliranje koruze zadel prijavitelj. Pri tem je prišlo do poškodbe kmetijskega stroja, ki po nestrokovni oceni znaša okrog 10.000 evrov", je takrat potrdila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, ki je dodala, da bodo radgonski policisti, glede na kraj storitve, zadevo v nadaljnji postopek odstopili kolegom PP Lenart, saj naj bi se zadeva zgodila na območju občine Benedikt. Še en primer so zabeležili včeraj.

In od takrat so policisti, tako iz PP Gornja Radgona, kot iz PP Lenart imeli skupno vsaj še sedem tovrstnih prijav poškodovanja kmetijske mehanizacije. Izmed vseh so največ sreče imeli pri Janezu Rajšpu, kjer so silirali z enoreznim kombajnom in so tik pred zdajci odkrili oviro (na sliki), tako da je kombajn ostal nepoškodovan. Manj sreče so imeli Damjan Bračko, Luka Hamler, Vinko Stramič, ki je siliral pri Konradu Jančarju na Gornjih Ivanjcih, Uroš Cetl, ki je siliral pri Valentinu Frasu. Nič boljše ni šlo niti Rožmanu iz Kunove... Vsi so utrpeli velikansko materialno škodo. Kmetovalci in lastniki kmetijske mehanizacije ne morejo verjeti, da gre tukaj zgolj za vandalizem oziroma objestnost, prej za načrtovano uničevanje in škodovanje posameznikom. Povedo nam, da so se tudi storilci "nekoliko posodobili", ker da so še lani uporabljali 12 mm cevi, ki jih je kombajn običajno presekal, sedaj pa nastavljajo 20 mm cevi, ki so za kombajn premočne.

Predmeti sila nevarni za ljudi, ki so v bližini

"Nikakor mi ni jasno, kaj posameznikom roji v glavi, ko gredo v koruzo postavljati kovinske predmete, ki ne le, da uničijo kombajn in drugo kmetijsko mehanizacijo, temveč so ti predmeti lahko tudi sila nevarni za ljudi, ki so v bližini. Vse kar se je dogajalo lani, še posebej letos pa dejansko ne more biti nobeno naključje in očitno je, da se bo moralo zgoditi nekaj hudega, da bi odgovorni z nekoliko več resnosti zadevo začeli preiskovati. Vsi mi, ki se ukvarjamo s kmetijstvom in nam je to edini vir prihodkov smo večkratno odškodovani. Najprej nam uničijo mehanizacijo, kjer moramo sami kriti vso škodo, ki je vedno merjena v tisočih in tudi deset tisočih evrov. Po drugi strani imamo dodatno izgubo, ker ne moremo izvajati medsosedske strojne pomoči, kjer imamo dodatno izgubo prihodkov", nam pove Feliks Kramberger iz Negove, ki je tokrat utrpel veliko škodo, saj je njegov vnuk Jernej Elbl z njegovim kombajnom naletel na nastavljeno oviro in uničil stroj, ki ga popravljajo že kar nekaj dni in ni znano, kdaj bo lahko spet na njivi. Spomnil se je naš sogovornik tudi lanskega leta, ko je njegova družina prav tako utrpela veliko materialno škodo, saj so jim neznanci poškodovali kar nekaj strojev, med drugim pa uničenih tudi kakšnih 30 pnevmatik za različno kmetijsko mehanizacijo. Že lani je še večjo škodo imel njegov sosed Aljaž Bratuša, kateri je bil tudi prva žrtev v letošnji jeseni.

V skrajnem primeru razmišljajo, da bodo zadevo sami vzeli v roke

Naši sogovorniki ne vedo več kaj naj naredijo. Sami predvsem pričakujejo pomoč organov pregona, v skrajnem primeru pa razmišljajo, da bodo zadevo sami vzeli v roke. Razmišljali so tudi o "vaških stražah", a so to misel ovrgli, saj se uničevanje ne dogaja zgolj jeseni, čeprav je takrat največ, temveč tudi že od prve košnje pa vse do zadnjega pobranega pridelka z njive. "Če bi želeli stražiti svoje posevke bi to morali početi že od pomladi, ko se koruza ali že pred tem kakšno žito, poseje in posadi, pa vse do pospravila pridelka. Seveda niti en dan nisi varen, saj lahko kosiš, žanješ ali siliraš z ene strani njive na drugi pa ti nekdo namerno nastavi uničevalno oviro", žalostno razlaga Matevž Karlo pri katerem je v nedeljo, 22.10. zvečer bil uničen eden zadnjih kombajnov in so ga kombajnist Jernej in njegovi prijatelji, ob našem obisku znova sestavljali na njegovem dvorišču.

Čeprav so kmetovalci postali bolj previdni in pred siliranjem in tudi pred košnjo po več ur pregledujejo površine, vsega nikakor ne morejo odkriti. Zavedajo se tudi, da bodo policisti težko odkrili storilca ali storilce, a vseeno upajo in pričakujejo "večjo angažiranost organov pregona pri preiskovanju te zadeve, ki še zdaleč ni nedolžna", kot nam povedo naši sogovorniki, ki smo jih srečali na veliki kmetiji v Radvencih.



Več v Črna kronika