Z »iskanjem razgledov« promovirajo Prlekijo in razvijajo kolesarski turizem

Športno društvo MTB Prlekija petkrat letno izvaja skupno množično javno organizirano vožnjo z gorskimi kolesi imenovano Iskanje razgledov po Prlekiji, ki se je udeleži od 50 do 80 kolesarjev iz celotne Slovenije, Hrvaške, Avstrije in tudi že iz Nemčije

Prlekija-on.net, sobota, 5. oktober 2019 ob 10:10
Zaključna prireditev Iskanje razgledov MTB Prlekija

Zaključna prireditev Iskanje razgledov MTB Prlekija

Športno društvo MTB Prlekija se že od leta 2003 ukvarja z organiziranim tekmovalnim in rekreativnim kolesarjenjem z gorskimi kolesi; s poudarkom na kolesarjenju izven asfaltiranih poti, strokovnim treniranjem svojih članov, iskanju in snemanjem kolesarskih poti, ki potekajo po naravnih lepotah Prlekije, promoviranju kolesarjenja po makadamskih, gozdnih in delno urejenih poteh Prlekije s pomočjo navigacijskih naprav po vnaprej določenih (posnetih) trasah. Večkrat tedensko skozi celo leto njihovi člani organizirano kolesarijo in iščejo prevozne povezovalne kolesarske poti do znamenitosti Prlekije.

Iskanje razgledov po Prlekiji

Petkrat letno izvajajo skupno množično javno organizirano vožnjo z gorskimi kolesi imenovano Iskanje razgledov po Prlekiji, ki se je udeleži od 50 do 80 kolesarjev iz celotne Slovenije, Hrvaške, Avstrije in tudi že iz Nemčije. Organizirali so že 13 prireditev. Za vsako prireditev je pripravljena nova trasa, prevožene trase pa se ne ponavljajo.

Vožnja z gorskimi kolesi po Prlekiji - MTB Prlekija - iskanje razgledov je izključno rekreativna kolesarska vožnja po panoramskih neasfaltiranih poteh do razglednih točk Prlekije. Udeleženci se po fizično neoznačeni trasi gibajo s pomočjo navigacijskih naprav, z GPX zapisom poti pa na cilju dokažejo pristnost svoje vožnje. Ni vmesnih postaj, ni spremstva, ni pomoči.

Namen vožnje temelji na spoznavanju lepot Prlekije in preizkušanju telesne pripravljenosti posameznika. Proga je primerna predvsem za gorska kolesa, ampak odločitev za vrsto kolesa je posameznikova.

Koristnost projekta za razvoj Prlekije

Z izvedbo projekta Iskanje razgledov MTB Prlekija veliko prispevajo h koristim in interesom lokalne skupnosti in domače pokrajine Prlekije pri razvoju kolesarskega turizma. Z organiziranim kolesarjenjem z gorskimi kolesi promovirajo zdrav način življenja in ukvarjanja s športom za vse generacije. Gorsko kolesarjenje po »stranskih poteh« - izogibanje prometnim - nevarnim cestam omogoča večjo varnost; hkrati pa nenehno odkrivanje novih naravnih in turističnih lepot Prlekije.

Strokovno treniranje svojih članov prispeva k večji kvaliteti ukvarjanja s športom; hkrati pa z lastnim vzorom pridobivajo vedno nove navdušence za gorsko kolesarjenje.

Prireditve z naslovom Iskanje razgledov z gorskimi kolesi po Prlekiji privabijo »domače« in kolesarje od vsepovsod. (cela Slovenija; sosednja Hrvaška; Avstrija; celo iz Nemčije). Prireditev vedno popestrijo z obiskom in skupno vožnjo z znanimi kolesarji (npr. Tanja Žakelj...), kar je še poseben magnet za mlade, ki se šele navdušujejo za gorsko kolesarjenje; hkrati pa odlična primerjava telesne pripravljenosti za rekreativne kolesarje.

Število kolesarjev po Prlekiji se je v zadnjih treh letih povečalo za najmanj 10 krat

Vse njihove prevožene trase objavijo na javno dostopnih kolesarskih portalih in tako omogočajo širokemu krogu kolesarjev, da odkrivajo znamenitosti Prlekije tudi samostojno; s pomočjo njihovih GPX posnetkov in navigacijo izven določenih terminov za skupne vožnje. Na podlagi možnosti koriščenja objavljenih tras se je število kolesarjev po Prlekiji v zadnjih treh letih povečalo za najmanj 10 krat. Trend naraščanja števila kolesarjev pa je še kar v vzponu.

Vsakokratno prireditev zaključijo s strokovnim predavanjem o kolesarskem treniranju in druženjem vseh udeležencev. Udeležba na vseh njihovih prireditvah je za kolesarje brezplačna (ni kotizacije). S tem želijo še povečati zanimanje za gorsko kolesarjenje. Število aktivnih kolesarjev udeležencev Iskanja razgledov se nenehno povečuje; tako se povečuje tudi število tistih, ki so podrobneje spoznali naše okolje in znamenitosti ter lokalno turistično ponudbo.

Prireditev Iskanje razgledov MTB Prlekija prispeva k mednarodnemu ugledu pokrajine Prlekije; ŠD MTB Prlekija ima tudi svoj logotip in športna oblačila, ki so prepoznavna kjerkoli se pojavijo. Imajo tudi svojo spletno stran, svoje dogodke pa promovirajo in objavljajo na Facebook strani. Za objavo prireditev izdelajo tudi promocijske materiale.

Promocija Prlekije in zdravega načina življenja

Na organiziranih vožnjah veliko fotografirajo naravne lepote Prlekije in fotografije objavljajo na spletnih straneh in kolesarskih aplikacijah. Večkrat organizirajo skupne trening vožnje, na katere povabijo kolesarje iz drugih krajev. Vse opravljene vožnje posnamejo in jih s pomočjo kolesarskih aplikacij objavijo na svetovnem spletu. Tako so dostopne vsem, kjerkoli in kadarkoli.

S pomočjo kolesarskih navigacijskih naprav (pametni telefoni ali kolesarski računalniki) lahko kdorkoli (tudi popolni tujec) samostojno ali v skupini kadarkoli raziskuje naše kraje in uživa v naravnih lepotah in turistični ponudbi. S promoviranjem organiziranega kolesarjenja z gorskimi kolesi dosegajo, da se posamezniki načrtno ukvarjajo s športom v naravi, povečujejo varnost v prometu (vstran od asfaltiranih nevarnih prometnic), promovirajo zdrav način življenja, privabljajo mlade in jih navdušujejo za šport, ukvarjanje s športom omogočajo vsem starostnim generacijam in ne glede na spol, odkrivajo nove poti in kraje - nove naravne znamenitosti, z vnaprej načrtovanimi potmi, ki jih posnamejo in objavijo na spletu, pripeljejo posameznika do turističnih, kulturnih in zgodovinskih ponudnikov po različnih lokacijah, skrbijo za ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter nenehno skrb za okolje. Z vztrajnim organiziranjem prireditev dosegajo cilj, da se število aktivnih kolesarjev udeležencev Iskanja razgledov nenehno povečuje; tako se povečuje tudi število tistih, ki so podrobneje spoznali naše okolje in znamenitosti ter lokalno turistično ponudbo. Za usmerjanje kolesarjev niso potrebne kolesarske table, ki kvarijo naravni izgled pokrajine; (Lokalni skupnosti so že pred časom predlagali idejni projekt za izdelavo »digitalnih tabel s kolesarskimi stezami v Prlekiji«, ki bi bil praktično nadgradnja projekta Iskanje razgledov in bi koristila vsem lokalnim ponudnikom).

Ker želijo vzpodbujati tudi tekmovalni duh med njihovimi kolesarji, so za leto 2019 razpisali pokal za najboljšega iskalca razgledov Prlekije v treh kategorijah:

Rezultati:

Moški do 50 let

  1. Dejan Vračič
  2. Rok Horvat
  3. Staš Rudolf
Moški nad 50 let:
  1. Miran Čeh
  2. Zlatko Kajdič
  3. Srečko Karba
Ženske:
  1. Marjeta Kislak Vöroš
  2. Karmen Pirš
  3. Leja Bakan
Vseh prireditev v letu 2019 se je udeležilo 138 različnih kolesarjev; od tega 28 vsaj 4 in 16 vseh 5 prireditev.

V letu 2020 pripravljajo še nekaj novosti.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Šport