Zlati grb občine Gornja Radgona za obrtnike in podjetnike

Območna obrtno-podjetniška zbornica Gornja Radgona praznuje 40-letnico

Prlekija-on.net, sobota, 5. oktober 2019 ob 18:11
Zlati grb za obrtnike in podjetnike

Zlati grb za obrtnike in podjetnike

V sejni sobi Obrtno podjetniške-zbornice (OOZ) Gornja Radgona je potekala posebna tiskovna konferenca, na kateri so predstavili aktivnosti povezane z obeleževanjem 40-letnice obstoja in uspešnega delovanja. Osrednja proslava bo namreč 18. oktobra v KUS Sveti Jurij ob Ščavnici. Tam bodo v navzočnosti predsednika OZS Branka Meha, predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce in drugih gostov, poleg jubilejnih priznanj, podelili tudi visoka priznanja OZS, kot so zlati in srebrni ključ, ter zlati, srebrni in bronasti pečat. Predsednik, podpredsednik in sekretarka OOZ Gornja Radgona, Branko Novak, Aleksander Krajnc in mag. Nataša Lorber, ter častni član in eden ustanoviteljev zbornice, Slavko Lončarič, so predstavili tudi nastanek in zgodovino zbornice, ki vseskozi obstaja v imenu članstva, kateremu je vedno na razpolago za pomoč in podporo. Spregovorili so tudi o visokem priznanju, ki so ga prav v tem času proslave jubileja, prejeli v okviru 24. občinskega praznika občine Gornja Radgona. Prejeli so namreč najvišje možno občinsko priznanje, in sicer Zlati grb radgonske občine za leto 2019.

Starosta radgonskega, pomurskega in slovenskega obrtništva, sicer tudi častni občan Gornje Radgone, Slavko Lončarič, ki je obrtnik že od leta 1965, je predvsem predstavil začetke obrtništva in podjetništva pri nas, ter tudi nastanek OOZ Gornja Radgona. Najprej so lahko delali sami, od leta 1967 je bilo dovoljeno zaposliti do tri ljudi, pozneje pa še dva... "Že leta 1971 smo začeli ustanavljati obrtne zadruge, leta 1977 vedno nove obrtno-nabavne zadruge in leta 1979 smo v Gornji Radgoni ustanovili Obrtno-nabavno zadrugo 14. oktober, kar šteje za začetek OOZ Gornja Radgona", je med drugim dejal Lončarič, ki je bil prvi in dolgoletni predsednik zbornice. Za njim so se zvrstili: Anton Kampuš, Tomaž Dresler, Vlado Rojko in aktualni Branko Novak. V tem času se je zamenjalo tudi pet tajnikov-tajnic, oziroma sekretark, kot se sedaj imenujejo. Najdlje časa je to bila Majda Horvat, katero je konec lanskega leta nasledila mag. Nataša Lorber.

Aktualni predsednik OOZ Gornja Radgona, Branko Novak, ki je obrtnik - optik že 35 let in ves ta čas je član zbornice, je dejal, kako jim veliko pomeni visoko občinsko priznanje, s čimer se je potrdilo njihovo dobro delo. Zanj je radgonska OOZ, ki samo v radgonski občini zaposluje 594 (skupaj z občinama Apače - 178, Radenci - 200 in Sveti Jurij ob Ščavnici - 128, pa kar 1.100) ljudi, pomembnejša kot nekatere multinacionalke, saj davki ostajajo tukaj. "Razočaran sem, da nas je država pred leti želela razbiti in je uvedla prostovoljno članstvo, kar ne poznajo niti v razviti sosednji Avstriji", je dejal Novak, ki dodaja, da je v zbornici 242 obrtnikov in podjetnikov, zbornica pa se proti državi bori tudi za ostale podjetnike in obrtnike, ki niso njihovi člani. Zato ga ne preseneča, da se mnogi obrtniki, ki so izstopili sedaj vračajo v njihove vrste. "Vabim jih še več, da se nam pridružijo, saj zbornica deluje v korist vsakega posameznega obrtnika in podjetnika", je dodal Novak.

Sicer pa, v obrazložitvi za podelitev Zlatega grba občine Gornja Radgona so med drugim zapisali, da OOZ Gornja Radgona prav letos praznuje 40 let svojega delovanja. Vsekakor gre za daljše obdobje, kjer kljub spremembi zakonodaje in prostovoljnega članstva, svojim članom ponuja ključne informacije za njihov uspešnejši nastop na podjetniški poti. "Obrtniki in podjetniki potrebujejo zbornico za zastopanje interesov obrtnikov in malih podjetnikov na državni in lokalni ravni, predvsem glede davčne zakonodaje, za svetovanja in informacije članov, ena izmed pomembnih nalog zbornice pa je izvajanje javnih pooblastil. V želji po pomoči članom, zbornica sodeluje z zunanjimi institucijami, še posebej pa z vsemi štirimi občinami; z razvojno agencijo PORA, z javnim zavodom Kultprotur, z Javnim zavodom Knjižnica Gornja Radgona, z osnovnimi šolami na območju vseh štirih občin z namenom tesnejšega sodelovanja in večjega zanimanja učencev za obrtne poklice, s srednjimi poklicnimi in strokovnimi šolami, s Pomurskim sejmom, z območnimi zbornicami po Sloveniji, še posebej je pomembno regijsko sodelovanje območnih obrtnih zbornic".

Vsekakor je 40 let OOZ Gornja Radgona doprineslo k razvoju podjetništva tako v domači občini, kot širše v regiji. Vsi skupaj, zaposleni, obrtniki in podjetniki širijo v lokalni skupnosti pozitivno miselnost s področja podjetništva in z njo bodo poskušali nadaljevati tudi v prihodnje...



Več v Gospodarstvo