Redarji pri semaforju na gradbišču mostu zabeležili že 417 prekrškov

Ob občasnih nadzorih nad upoštevanjem svetlobne prometne signalizacije je na gradbišču na Prešernovi ulici v Ljutomeru bilo zabeleženih 417 prekrškov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. oktober 2019 ob 21:14
Semafor na gradbišču mostu

Semafor na gradbišču mostu

Gradnja mostu v Ljutomeru čez Ščavnico pri Domu kulture se počasi bliža koncu, kmalu bo vse pripravljeno za končno asfaltiranje. Najbolj si bodo ob tem oddahnili vozniki, ki se dnevno morajo večkrat voziti iz ene strani mesta na drugega, saj je promet urejan s semaforji in poteka izmenično enosmerno po polovici mostu. Tako vozniki včasih na semaforjih morajo čakati tudi pol ure ali več, saj ni redkost, da se kolona vozil vije od trgovine Jager na enem koncu ter do bencinske črpalke OMV na drugem koncu mesta, stanje na cesti pa je večkrat (bilo) zelo kaotično.

V času gradnje, ki se je pričela 19. junija, smo večkrat pisali in tudi opozarjali o voznikih, ki semaforja ne upoštevajo, o težavah gasilcev in reševalcev, saj se je v krožišču nagnetlo več vozil, tako da je uvoz do ZD Ljutomer ali izvoz od tam ob rdeči luči bil praktično nemogoč, tudi za reševalce na nujni vožnji. Na upoštevanje signalizacije so opozarjali tudi na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu, kjer so opazili, da je stanje na cesti večkrat zelo zaskrbljujoče, saj vozniki ne upoštevajo, da na semaforju sveti rdeča luč ter da veliko voznikov to ignorira in nadaljujejo vožnjo v zaprti smeri. Ob tem so tudi pozvali občane, voznike, pešce ter ostale, ki so udeleženi v prometu na omenjenem odseku, za upoštevanje signalizacije in drugih znakov na gradbišču, saj so zaznali zelo veliko kršitev.

In koliko je bilo teh kršitev? Glede tega smo povprašali na Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje, Veržej. Zanimalo nas je koliko je bilo zabeleženih prekrškov vožnje skozi rdečo luč ter ali so bile zabeležene tudi kakšne druge kršitve (za vozila, kolesarje, pešce ...). Iz inšpektorata nam je inšpektorica Olga Lukman odgovorila, "da je bilo v obdobju od 19. junija 2019 do 4. oktobra 2019 ob občasnih nadzorih nad upoštevanjem svetlobne prometne signalizacije na gradbišču na Prešernovi ulici v Ljutomeru zabeleženih 417 prekrškov. Druge kršitve niso bile zabeležene."

Globa 250 evrov in 3 kazenske točke

Zakon o pravilih cestnega prometa sicer v 99. členu med drugim določa, da je prepovedana vožnja vozil, ko na semaforju sveti rdeča luč. Kot določa ta člen, globa za storjen prekršek znaša 250 evrov, kršitelju pa se izrečejo tudi 3 kazenske točke. Ker imajo potencialni kršitelji po Zakonu o prekrških med drugim možnost vložitve ugovora oziroma zahteve za sodno varstvo, še prekrškovni postopki lahko potekajo, tako da število dejansko oglobljenih voznikov ni znano.



Več v Gospodarstvo