Gasilci PGD Ljutomer na ogled postavili vozila in opremo ter prikazali različne načine reševanja

Predstavile so se najmlajši, člani in starejši gasilci, prikazali so tehnično reševanje in reševanje s spustnico ter gašenje z ročnimi gasilnimi aparati

Prlekija-on.net, sobota, 19. oktober 2019 ob 12:14
Dan odprtih vrat PGD Ljutomer

Dan odprtih vrat PGD Ljutomer

Gasilci PGD Ljutomer so v soboto, 19. oktobra, na Glavnem trgu v Ljutomeru, pripravili Dan odprtih vrat. Dogajanje se je pričelo že dopoldan, ko sta zbrane pozdravila predsednik PGD Ljutomer, Danilo Polanič in podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler.

Nato so se prvi predstavili najmlajši gasilci, pionirji in pionirke z vajo z vedrovko, sledila je vaja članov in članic, trodelni napad (suha izvedba), predstavili pa so se tudi starejši gasilci z vajo raznoterosti. Gasilci so prikazali tudi tehnično reševanje, razrez vozila in reševanje poškodovancev iz vozila, Leonardo Markovič iz podjetja GasiMa pa je prikazal gašenje z ročnimi gasilnimi aparati in metode gašenja. Navzočim je prikazal, kako se pravilno ravna ob požaru in s čim se požar gasi, odvisno od tega, kaj gori ter napake, ki jih pri tem najpogosteje naredijo ljudje, ko požar gasijo z neprimernimi sredstvi za gašenje. Sledila še je operativna vaja članov in članic, kjer so prikazali reševanje s spustnico iz bloka, kjer je po scenariju prišlo do eksplozije plina.

Cel čas je med delovnimi točkami na trgu bil možen ogled vozil in opreme, kar je nato bilo možno še pred gasilskim domom, kjer je bil zaključek prireditve z malico.

Obiskovalci so tako lahko spoznali njihovo opremo in delo, ki ga opravljajo. Vse tiste, ki vas to delo zanima pa vabijo, da se jim pridružite na vajah vsak teden v gasilskem domu ter njihovo delo spoznate še pobliže in se jim morda pridružite v društvu kot gasilec ali gasilka.



Več v Kultura in izobraževanje