V Radencih na 6. poslovnem zajtrku govorili o poslovanju in zaposlovanju v prihodnosti

NLB med lokalnimi gospodarstveniki že šesto leto odpira razpravo o aktualnih gospodarskih temah

Prlekija-on.net, torek, 22. oktober 2019 ob 18:34

Kako bomo poslovali in delali v prihodnosti, sta vprašanji, s katerimi se podjetja srečujejo vsakodnevno. Odgovore nanju so iskali na poslovnem zajtrku »Obrazi posla, odrazi časa« v Radencih, na enem od letošnjih poslovnih srečanj, s katerimi NLB med lokalnimi gospodarstveniki že šesto leto odpira razpravo o aktualnih gospodarskih temah. Kaj pravi stroka, sta predstavila priznana strokovnjaka - ekonomist dr. Jure Stojan (ISR) in svetovalka za upravljanje s kadri Nataša Tovornik (Competo). V pogovoru z Gregorjem Senekovičem, direktorjem uspešnega podjetja VAR iz Gornje Radgone in Andrejem Mežo iz NLB pa so spoznavali, s kakšnimi izzivi se podjetja srečujejo in kako jih rešujejo v praksi.

»Vesel sem, da vas lahko danes pozdravim ne le v imenu NLB, ampak celotne NLB Skupine. Po nedavnem uspešnem zaključku privatizacije in prodaji še preostalih desetih odstotkov delnic banke so prenehale veljati zaveze, ki so nas omejevale zaradi prejete državne pomoči. To je izjemno pomembna nova okoliščina. Omogoča nam namreč, da zadihamo s polnimi pljuči in poslujemo z vsemi našimi zmogljivostmi. Z našimi univerzalnimi storitvami vam pomagamo, da še bolje in uspešneje poslujete doma v Sloveniji, pa tudi preko njenih meja na kar šestih trgih Jugovzhodne Evrope, na katerih posluje naša NLB Skupina,« je predstavnike pomurskega gospodarstva nagovoril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Kaj gospodarstvu obetajo podatki, je nato podjetnikom predstavil dr. Jure Stojan, partner in direktor raziskav na Inštitutu za strateške rešitve (ISR). Kot je dejal, so kljub trenutni negotovosti v globalnem gospodarstvu na daljši rok, ko so odločilnejše bolj temeljne lastnosti gospodarstva, obeti za Slovenijo dobri. Po analizi prestižne ameriške univerze Harvard, v kateri so ocenjevali kompleksnost gospodarstva, naj bi, denimo, v naslednjih 10 letih dosegali povprečno 2,2-odstotno letno rast. »Slovensko gospodarstvo je po kompleksnosti 11. na svetu. To je odličen znak. Pomeni, da smo iznajdljivi in znamo delati stvari, za katere je pravzaprav neverjetno, da jih je tako majhno gospodarstvo sposobno narediti,« je poudaril Stojan. Med izzivi, s katerimi se bodo soočala slovenska podjetja v bolj oddaljeni prihodnosti - v letu 2100 -, pa je izpostavil demografske spremembe, saj nas bo vse manj in bomo vse starejši (več kot polovica bo starejših od 65 let), posledično se bo zniževal obseg delovno aktivnega prebivalstva.

To ne bo le problem prihodnosti, s pomanjkanjem ustreznih kadrov se številna podjetja srečujejo že danes. Pri reševanju bo bistveno to, ali bodo podjetja znala pritegniti in zadržati nove generacije zaposlenih, ki bodo vstopale na trg dela. Te imajo drugačne vrednote in odnos do dela - slikovito jih je predstavila Nataša Tovornik iz Competa in povedala, da bo pomembno, kako bodo delodajalci znali nasloviti te vrednote. »V prihodnosti bo v podjetjih bistveno sobivanje vrednot in kultur različnih generacij,« je še poudarila. 

Direktor podjetja VAR Gregor Senekovič in Andrej Meža iz NLB o aktualnih izzivih podjetnikov

Kot je v navadi, se na poslovnih zajtrkih posvečamo tudi lokalnim tematikam in izkušnjam iz prakse. Tokrat sta jih v razpravi, ki jo je vodila Petra Kovič, urednica Sveta kapitala, delila Gregor Senekovič, direktor uspešnega radgonskega podjetja VAR, katerega izdelki so vgrajeni v avtomobile vodilnih blagovnih znamk in direktor Poslovanja z malimi in srednjimi podjetji v NLB Andrej Meža. Kako se pripravljajo na prihodnost, je najprej pojasnil Gregor Senekovič: »Mi se ne pripravljamo na recesijo, pripravljamo se na nove kupce, nove priložnosti. Če nas bo kriza doletela, bomo odreagirali takrat in zelo hitro. Ta čas pa jemljemo kot cono neudobja, ki nas žene naprej. Zdaj smo najbolj produktivni, napeli smo vse sile, da se izboljšamo, postanemo kot podjetje še pametnejši in bolj zdravi.« Tudi Andrej Meža je optimističen: »Verjamem, da smo se iz prejšnje krize veliko naučili vsi, družba, podjetja in banke, in da se v taki razsežnosti, kot je bila, ne bo ponovila. So pa med vsako krizo tudi uspešne podjetniške zgodbe. Ravno takrat se pokaže njihov pravi potencial in take smo v banki pripravljeni podpreti, tako z denarjem kot s svetovanjem

V NLB poslovno-izobraževalna srečanja s predstavniki lokalnega gospodarstva organizirajo že šesto leto zapored, da bi spodbudili razpravo o aktualnih gospodarskih vprašanjih in ponudili svež pogled, ki bo gospodarstvenikom v pomoč pri poslovnih odločitvah. Podjetnikom želijo omogočiti pogovor z vodilnimi strokovnjaki v Sloveniji, da lahko skupaj iščejo rešitve za poslovne izzive, ki jih prepoznavajo v vsakodnevnem sodelovanju s podjetji in s katerimi se v veliki meri spoprijemamo tudi sami. Predvsem pa želijo razpravo pripeljati na lokalno raven - tja, kjer podjetja poslujejo. Poslovni zajtrk v Radencih je že šesti med letošnjimi dogodki, do konca leta se bodo s predstavniki podjetij srečali še na Koroškem in v Ljubljani.



Več v Gospodarstvo