26-letni osumljenec žensko zvezano naokoli prevažal v prtljažniku vozila

Med ugrabitvijo je 26-letni osumljenec z žrtvijo ravnal zelo nečloveško in je v njej vzbudil hudo prestrašenost

Prlekija-on.net, četrtek, 24. oktober 2019 ob 15:13
Policija

Policija

Poročali smo že o kriminalistični preiskavi zoper osumljenega 26-letnega državljana Hrvaške, s stalnim prebivališčem v BiH, katerega so utemeljeno osumili storitve kaznivih dejanj ugrabitve, ropa in kaznivega dejanja iz poglavja zoper spolno nedotakljivost; ter še enega kaznivega dejanja ropa, storjenega 30. 9. 2019. Po privedbi na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, je ta zoper 26-letnega osumljenca odredil pripor.

Na novinarski konferenci so sedaj predstavili še druge podrobnosti, da 26-letnega osumljenca utemeljeno sumijo tudi kaznivih dejanj ugrabitve in lahke telesne poškodbe, storjenih 23. 8. 2019 v sostorilstvu z 42- letno državljanko R Slovenije in 37-letnim državljanom R Slovenije. Navedeni osumljenci so moškega ugrabili in ga prisilili, da je opustil posamezna dejanja, pri tem pa so mu povzročili lahko telesno poškodbo. Kriminalisti Policijske uprave Maribor so 26-letnemu osumljencu, zaradi storitev teh dveh kaznivih dejanj, odvzeli prostost že 27. 8. 2019, in ga pridržali. Isti dan so odvzeli prostost in odredili pridržanje tudi prej navedenima sostorilcema. S preiskovalnimi aktivnostmi so ugotovili, da je 37-letni državljan R Slovenije, torej eden izmed osumljencev, utemeljeno osumljen tudi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po prvem odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). Kriminalisti so mu namreč pri hišni preiskavi zasegli prepovedano drogo Ekstazi, in sicer 37 tabletk (MDMA - metilendioksimetamfetamin), ki je z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, razvrščena kot prepovedana droga.

Navedenih treh osumljencev kriminalisti takrat niso privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, saj zanje, po usmeritvi državnega tožilca iz ODT v Mariboru niso bili podani priporni razlogi. Zoper vse so na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo za očitana kazniva dejanja.

Storil več različnih kaznivih dejanj na širšem območju

Z obsežno kriminalistično preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je isti 26-letni osumljenec storil še več različnih kaznivih dejanj na območju Policijske uprave Maribor in tudi na širšem območju Republike Slovenije.

Tako ga utemeljeno sumijo, da je storil še eno kaznivo dejanje ugrabitve in še eno kaznivo dejanje ropa. Med 25. in 26. 9. 2019, je z uporabo sile in grožnje zoper življenje, podkrepljene z orožjem (pištolo), ugrabil žensko ter jo prisilil, da mu je izročila njeno bančno kartico in mu povedala PIN kodo. S kartico je za tem opravil dvig denarja na bankomatu. Oškodovanki je odtujil še prenosni računalnik in osebne dokumente.

Z žrtvijo ravnal zelo nečloveško

Osumljeni 26-letnik je oškodovanko med ugrabitvijo prisilil, da je svoj osebni avtomobil prepisala nanj, s čemer si je vozilo na tak način protipravno prilastil. Med kriminalistično preiskavo smo kriminalisti vozilo našli na območju Policijske uprave Ljubljana, in ga tam osebi moškega spola zasegli. Vozilo smo že vrnili oškodovanki. Med ugrabitvijo je 26-letni osumljenec z žrtvijo ravnal zelo nečloveško in je v njej vzbudil hudo prestrašenost. Žensko je med ugrabitvijo imel več kot en dan zvezano s plastičnimi zategami oz. vezicami ter jo je skrival in naokoli prevažal v prtljažniku vozila. Prav zaradi hude prestrašenosti oškodovanka dejanja nikoli ni naznanila policiji.

Kriminalisti so še ugotovili, da je v posameznih izvršitvenih delih prej navedenih kaznivih dejanj v sostorilstvu utemeljeno osumljena tudi 42-letna državljanka Republike Slovenije.

Izvajal številne tatvine po celotni Sloveniji

26-letnega osumljenca utemeljeno sumijo tudi storitve kaznivega dejanja ropa. Osumljenec je namreč 10. 9. 2019, v dopoldanskem času zamaskiran vstopil v trgovino (market) na območju Maribora, kjer je tam zaposleni prodajalki z uporabo noža zagrozil zoper življenje, z namenom, da si protipravno prilasti tujo premično stvar. Prodajalka je sledila zahtevi osumljenca in mu iz blagajne izročila denar.

Med kriminalistično preiskavo so prav tako ugotovili, da je 26-letni osumljenec utemeljeno osumljen tudi storitve kaznivega dejanja velike tatvine, ker je 29. 9. 2019, v nočnem času vlomil v prostore nogometnega kluba na območju Policijske uprave Koper, od koder je odtujil več različnih predmetov. Nekaj teh je bilo najdenih in zaseženih pri hišni preiskavi osumljenca in bodo po končanih kriminalistično tehničnih opravilih vrnjeni oškodovanemu društvu.

26-letnik je osumljen tudi kaznivega dejanja tatvine, ker je 18. 9. 2019, v večernem času odtujil osebni avtomobil znamke Volkswagen, tipa New Beetle, v katerem je bil originalen kontaktni ključ. Z obsežno kriminalistično preiskavo so kriminalisti odtujeno vozilo našli in ga za tem tudi vrnili oškodovanki.

26-letni osumljenec je osumljen še petih drugih kaznivih dejanj tatvin, ker je v obdobju med 17. in 28. 9. 2019, iz različnih osebnih vozil odtujil registrske tablice, ki jih je uporabljal pri izvrševanju posameznih kaznivih dejanjih.

Za vsa navedena kazniva dejanja so na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazenske ovadbe.

Tako je 26-letni osumljenec, ki se nahaja v priporu, do sedaj utemeljeno osumljen:

  • treh kaznivih dejanj ugrabitve,
  • kaznivega dejanja iz poglavja zoper spolno nedotakljivost,
  • enega kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe,
  • treh kaznivih dejanj ropa, med katerimi je odtujil tudi osebno vozilo,
  • enega kaznivega dejanja velike tatvine (vloma),
  • enega kaznivega dejanja tatvine vozila in
  • petih kaznivih dejanj tatvine registrskih tablic.

Ob tej priložnosti na PU Maribor ponovno pozivajo vse morebitne oškodovance, če so morda bili žrtev kaznivega dejanja, naj jim to sporočijo in naj ne molčijo. Prav tako prosijo vse, ki bi karkoli vedeli o podobnih dejanjih, da jim to sporočite na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Ponovno pa izpostavljajo tudi to, da čeprav gre za sume več hudih, med seboj povezanih kaznivih dejanj iz poglavja zoper človekove pravice in svoboščine, zoper spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zoper premoženje, je policija z odločnim ukrepanjem ter hitro preiskavo 26-letnega osumljenca prijela. Slednji se nahaja v priporu, zato se lahko ljudje še naprej počutijo varno.



Več v Črna kronika