»Vino in prijateljstvo 2019« na ogled na posestvu Steyer

Vinogradniško posestvo Steyer gosti razstavo del nastalih na 3. likovni koloniji

Prlekija-on.net, nedelja, 27. oktober 2019 ob 07:50
Vino in prijateljstvo 2019

Vino in prijateljstvo 2019

Na vinogradniškem posestvu Steyer v Plitvici je potekal poseben kulturni dogodek, ki je bil nadaljevanje 3. mednarodne likovne kolonije "Vino in prijateljstvo Steyer 2019", ki je letos potekala v drugi polovici septembra. Tokrat so pri Steyerju svečano odprli razstavo del nastalih na omenjeni likovni koloniji, ki je na obrobje Apaške doline pritegnila 11 likovnih umetnikov iz Slovenije in tujine. Ker umetnost, kultura in vino sodijo skupaj se je namreč tudi družina Steyer že leta 2016 odločila še bolj povezati vino in umetnost ter razviti nove prijateljske vezi preko likovne zgodbe, je prišlo do letošnjega tridnevnega likovnega druženja in ustvarjanja. Steyerjevi so prav v času trgatev, poskrbeli za prijetno nastanitev, manjkalo ni niti dobre hrane in seveda njihove vrhunske kapljice, ki je tokrat bila tista, ki je likovnim ustvarjalcem dala novega ustvarjalnega navdiha. Vsak udeleženec likovne kolonije je pripravil dva izdelka, ki so sedaj predstavljeni na razstavi v prostorih Posesti Steyer. S kolonije, kjer je ustvarjanje spremljal kustos in likovni kritik Mario Berdič Codella, so ustvarjalci po eno likovno delo podarili hiši in tako bo del stalne zbirke umetniških del družine Steyer.

Tokratno odprtje razstave se je sicer začelo na dvorišču posesti Steyer, ob mladem vinu - moštu in pečenih kostanjih, manjkalo pa ni niti "Vina prijateljstva", ki ga na vsaki izvedbi kolonije opremijo z etiketo - sliko enega izmed umetnikov. Tokrat je to umetnina Viktorja Šesta. Po "zunanji" predstavitvi kiparskih umetnin Roberta Juraka in Leopolda Methansa, za kar je poskrbel kritik Berdič Codella, so se umetniki in gostje lahko preselili v avlo Domačije Steyer, kjer je spremljevalec kolonije in kritik Mario Berdič Codella, ob spremstvu glasbene umetnice, pianistke Marjetke Urbanič Rudolf, nekoliko duhovito, a vseeno nadvse resno predstavil razstavljena dela preostalih devet udeležencev 3. mednarodne likovne kolonije "Vino in prijateljstvo Steyer 2019", čemur je sledilo družabno srečanje ob kulinaričnih dobrotah gospodinje Magde, in vrhunski kapljici, ki je bila v domeni gospodarja Danila.

"Že dobro leto po otvoritvi prenovljenega in razširjenega vinogradniško - turističnega posestva Steyer v Plitvici pri Gornji Radgoni, bilo je to jeseni 2016, sta se družinska lastnika Danilo in Magda Steyer odločila še za dodatno kulturno dejavnost v obliki prve mednarodne likovne kolonije z ambicijo, in sedaj je bila že 3. prireditev. Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itn. V velikem poslovnem objektu je na voljo mnogo prostorov za razne kulturne dejavnosti, še posebej pa se zdijo primerni za likovno ustvarjalnost, saj lahko prav vsak udeleženec najde svoj kotiček, tako zunaj kot znotraj sodobno urejene stavbe", nam je povedala udeleženka vseh dosedanjih kolonij Tatjana Mijatović, sicer nekakšen idejni vodja in pobudnica dogodka pri Steyerjevih.

Tretje mednarodne likovne kolonije "Vino in prijateljstvo - Steyer 2019" se je kot rečeno udeležilo 11 priznanih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije ter Bosne in Hercegivne, večinoma akademski slikarji in kiparji, in sicer: Bogdan Čobal, Matjaž Duh, Rado Jerič, Albina Kragelj, Jerca Šantej, Igor Orešič, Viktor Šest, Leopold Methans, Robert Jurak, Tatjana Mijatović in Dragan Gačnik, dogajanje pa je kot rečeno spremljal likovni kritik Mario Berdič Codella. Sicer pa sodelujoči umetniki niso samo "posedali" v ateljeju, katerega so začasno uredili v Steyerjevi restavraciji, temveč so se malo popeljali po Apaški dolini, kjer so spoznavali tukajšnje zanimivosti in znamenitosti, ob tem so se udeležili tudi simbolične trgatve trte prijateljstva, ki sodi k ampelografskem vrtu, kjer imajo v vinogradu družine Steyer, zasajene svoje trte tudi številne znane slovenske osebnosti.

Omeniti je treba še zanimiv kovaški muzej, saj je leta 1934 na tem mestu dedek Jožef Steyer zgradil kovaško delavnico in domačijo, iz katere se je kasneje razvilo pričujoče vinogradništvo. Glede na raznolike možnosti črpanja umetniškega navdiha, so nastala zanimiva dela, ki so na ogled vsaj do konca leta neposredno na domačiji Steyer, seveda ob nepogrešljivem spremnem katalogu... Seveda ne gre prezreti niti kiparskih umetnin Roberta Juraka (inštalacija) in Leopolda Methansa (skulptura), ki bodo v bodoče krasili okolino Vinogradniške posesti Steyer.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje