Učenci so spoznavali ptice in njihova življenjska okolja

Uspešno zaključen 9. Pomurski ornitološki vikend v Svetem Juriju ob Ščavnici

Prlekija-on.net, sreda, 30. oktober 2019 ob 10:39
9. Pomurski ornitološki vikend v Svetem Juriju ob Ščavnici, foto: Gregor Domanjko

9. Pomurski ornitološki vikend v Svetem Juriju ob Ščavnici, foto: Gregor Domanjko

Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so v začetku krompirjevih počitnic, med 25. in 28. oktobrom, izvedli že deveti Pomurski ornitološki vikend (POV). POV-a, ki je letos potekal na Osnovni šoli Sv. Jurij ob Ščavnici, se je udeležilo 23 učencev iz 8 osnovnih šol ter 9 mentorjev.

Med petkom in ponedeljkom so učenci spoznavali ptice in njihovo oglašanje na terenu v okolici šole, ob Blaguškem jezeru in stari strugi Ščavnice, prisluhnili zanimivim predavanjem, se pomerili v osvojenem znanju ter ga predstavili zbranim gostom in staršem na zaključni prireditvi.

»Otroke je še posebej navdušil obisk Blaguškega in Gajševskega jezera, kjer so spoznavali vodne vrste ter zanimive preletnice, ki so jih predstavili na svojih plakatih ob zaključku,« je povedala Nataša Bavec, vodja 9. POV-a.

9. Pomurski ornitološki vikend
9. Pomurski ornitološki vikend, foto: Monika Podgorelec

Udeleženci, razdeljeni v posamezne skupine (Vodne ptice, Ptice gozda, Ujede in sove, Ptice preletnice in prezimovalke, Gnezdilnice), so z mentorji raziskovali pester ptičji svet. Tekom Pomurskega ornitološkega vikenda so opazili in slišali 69 vrst ptic.

»Pomurski ornitološki vikend je razkril meglo pred mojimi očmi. Nisem si mislil, da je toliko vrst ptic in da imajo takšne posebne zmožnosti. S prijaznimi mentorji in njihovo profesionalno opremo smo lahko res raziskali in razumeli ptice,« je povedal Filip Lev.

Letošnjega Pomurskega ornitološkega vikenda ne bi bilo brez prostovoljcev (letos so v POV vložili okrog 500 prostovoljnih ur dela) ter donatorjev in sponzorjev. Organizatorji se tako zahvaljujejo: Osnovni šoli Sv. Jurij ob Ščavnici, Občini Sv. Jurij ob Ščavnici, Tovarni bovdenov in plastike Lenart, podjetju Teo-Ten, podjetju Pomurski sejem, podjetju Ekoncept, podjetju Elektro Maribor in zavarovalnici Vzajemna.



Več v Kultura in izobraževanje