Pri Sv. Juriju so počastili Dan generala Maistra

Dr. Stanislav Zver je predstavil vlogo in pomen delovanja Jožefa Klekla st.

Branko Košti, sobota, 23. november 2019 ob 08:05
Dan generala Maistra pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Dan generala Maistra pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici in Prleško društvo general Maister, sta v četrtek, 21. novembra, pripravili prireditev ob državnem prazniku, Dnevu generala Maistra.

Ker je leto 2019 posvečeno 100-letnici združitve Slovencev, ki so do konca 1. svetovne vojne živeli ločeno v avstrijskem in ogrskem delu monarhije, so medse povabili dr. Stanislava Zvera, župnika v Župniji Bogojina. Katoliški duhovniki so namreč odigrali pomembno vlogo pri ohranjanju slovenskega jezika in s tem pripadnosti slovenskemu narodu med prekmurskimi Slovenci. To so bili, med drugimi Franc Ivanocy, Jožef Klekl st., Jožef Godina in Ivan Jerič. Vsi po vrsti so sodelovali s katoliškimi duhovniki z desnega brega Mure, zato ne preseneča, da so ravno prleški rojaki Anton Korošec, Fran Kovačič in Matija Slavič, odigrali pomembno vlogo, ko se je na terenu in v Parizu odločalo o usodi »ogrskih« Slovencev.

Dr. Stanislav Zver je na prireditvi predstavil vlogo in pomen delovanja Jožefa Klekla st. Dr. Zver velja za enega najboljših poznavalcev življenja in dela Jožefa Klekla st., saj je magistrski študij končal z nalogo »Pomen Jožefa Klekla st. (1874 – 1948) v obrambi slovenstva med Muro in Rabo«, doktorski študij pa je zaključil z nalogo »Slovenstvo Jožefa Klekla st. (1874 – 1948) v medvojnih dokumentih (1941 – 1945) in v luči predvojnih dogodkov. Ob 100. obletnici združitve Prekmurja z matičnim narodom pa je izšla njegova knjiga Tebi, slovenska krajina, s podnaslovom Slovenstvo Jožefa Klekla st. (1874 – 1948) v medvojnih dokumentih (1941 – 1945) v luči povojnih dogodkov.

Na prireditvi so nekaj pesmi, med njimi tudi Kleklovo himno prekmurskih Slovencev Slovenska krajina, zapele Ljudske pevke iz Črenšovcev.



Več v Kultura in izobraževanje