V Ljutomeru na ogled likovna dela na temo »trs ali klopotec« in »voda«

Odprli so razstavo likovnih del članov Likovne sekcije Silvo Prelog KD Ivan Kaučič Ljutomer v razstavni galeriji Ante Trstenjak

Prlekija-on.net, petek, 29. november 2019 ob 17:11
Odprtje likovne razstave v Ljutomeru

Odprtje likovne razstave v Ljutomeru

V četrtek, 28. novembra, so v razstavni galeriji Ante Trstenjak ob Domu kulture Ljutomer, odprli razstavo likovnih del članov Likovne sekcije Silvo Prelog KD Ivan Kaučič Ljutomer. Ustvarjalci so se predstavili z novim opusom likovnih del, ki so nastala na Mini likovni koloniji 2019 pod okriljem Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti na temo »trs ali klopotec« in na društveni koloniji na temo »voda«.

Kot je v uvodu povedal Srečko Pavličič iz Splošne knjižnice Ljutomer, ki je poskrbel za postavitev razstave, so člani ustvarjali pod vodstvom Ivanke Marko, sekcija pa je letos dobila tudi novo strokovno vodstvo, saj se dosedanji vodja, akademski slikar Vladimir Potočnik umika. Strokovno vodenje je tako letos prevzela akademska slikarka Judita Karba.

Mira Rebernik Žižek, vodja OI JSKD Ljutomer pa je povedala nekaj o sami koloniji: "Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije v regijskem smislu, vsako leto organizira jeseni mini likovno kolonijo. Letos je bila na vrsti izpostava v Ljutomeru in tako smo prvi vikend v septembru razpisali kolonijo, katere so se nato udeležili številni slikarji." Ustvarjali so na temo trs ali klopotec pod strokovnim vodstvom akademske slikarke Judite Karba. V koloniji so sodelovali Anton Cimerman, Cvetka Cmor, Božena Grilc, Ivica Kuzmanovski, Ivanka Marko, Anica Rakuša, Nada Stajnko, Bine Šmon in Terezija Zadravec.

Izpostavljena sta bila dva simbola, predstavnika prleške kulture

Ker strokovne vodje na prireditvi zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo, je njen nagovor prebrala Mira Rebernik Žižek: "Na likovni koloniji, ki smo jo imeli v začetku septembra, na skorajšnjem prehodu poletja v jesen, smo ustvarjali na temo trs ali klopotec.
Izpostavljena sta bila dva simbola-predstavnika prleške kulture, ki močno zaznamujeta vsakdanji prostor Prlekije. Prav zaradi tega sta bila izbrana kot ločena motiva, ki naj bi ju udeleženci likovne kolonije posamezno vključili v osrednji likovni prostor. S tem eden ali drugi pridobivata svoj lasten govor, simbolni pomen...in naboj avtorjevega projiciranja lastnega sveta skozi njiju. Tako lahko v predstavljenih likovnih delih vidimo trse sanjače in osamele bojevnike sredi naše sivine,...klopotce v borbi s časom...in postavljene mejnike našim idealom,... Vsekakor dovolj globoke tihe besede, ki jih slišijo tisti, ki želijo videti. Ustvarjalci na likovni koloniji so imeli prost izbor likovnega materiala in likovne tehnike. Znotraj izbranega: v večini akril in platno, smo iskali nove likovne rešitve in se ob druženju tudi medsebojno dopolnjevali, kar je nenazadnje bistvo likovnih kolonij. V razmeroma kratkem času, je udeležencem kolonije uspelo odgovoriti na likovni izziv, ki so se ga udeležili. Z jasno likovno govorico so pokazali, da imamo v Prlekiji velik nabor umetnikov, ki se s svojim lastnim trudom in pogumom postavljajo nasproti digitalnemu svetu... in dokazujejo, da je lepota še vedno najlepša v naravi in v naravnem,...pa naj bo to v našem primeru na platnu in v barvi.
Vsem tukaj predstavljenim umetnikom želim še naprej klenega in poguma stremljenja ter jasnega upanja v ta čudoviti svet barv. In naj bo vam podobnih »posebnežev« še veliko več. Naj se vašemu vzoru pridružijo mnogi skriti in tihi,...da bi naš prostor vedno glasneje žarel
."

Ivanka Marko je ob tem med drugim povedala, da ustvarjajo po svojih najboljših močeh, se trenutno spoznavajo z novo mentorico za kar je potreben čas, da se spoznajo kot slikarji in osebno. O sami koloniji pa je povedala, "da predstavlja njihov pogled na povezanost narave in ljudi, trte, ki je les, in vode, ki je ključen element, ki gradi večji del našega planeta in nas ljudi. Z njimi smo želeli povedati, da smo vsi pomemben del življenja in da smo vsi ena kapljica v reki, jezeru, morju in nenazadnje v tem našem vesolju, kar je treba čuvati in ohraniti. Nekateri smo šli v malo bolj romantičen prikaz našega domačega okolja, nekateri smo šli malo širše, ampak je vsak na svoj način hotel opozoriti na to, da pazimo in čuvamo to, kar imamo."

Mira Rebernik Žižek je ob tej priložnosti podelila tudi jubilejne značke za dolgoletno likovno ustvarjanje. Priznanje sta prejela Cvetka Cmor in Bine Šmon. Bronasto značko za več kot petletno udejstvovanje na likovnem področju je prejela Nada Stajnko, srebrno značko za več kot 15 let sta prejela Božena Grilc in Ivica Kuzmanovski, zlato, za več kot 35 let udejstvovanja na likovnem področju je prejela Terezija Zadravec, zlato značko za več kot 40 let udejstvovanja na likovnem področju pa so prejeli Ivanka Marko, Anica Rakuša in Anton Cimerman.

Za kulturni program sta poskrbeli flavtistki Petja Fišinger in Klara Grantaša, učenki Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, pod mentorstvom Medeje Unuk. Ob koncu je sledila še pogostitev.

Odprtje razstave so si ogledali številni gostje, med njimi tudi častni član KD Ivan Kaučič Ljutomer, Miroslav Steržaj. Razstava bo na ogled do konca januarja 2020.



Več v Kultura in izobraževanje