Pohod članov Rdečega križa v Banovce – Božično vas

Na koncu se je številčna vesela in pisana druščina umaknila v topel prostor PGD Banovci, kjer so bili vsi postreženi z domačo, kuhano klobaso ter vročo in hladno pijačo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. december 2019 ob 10:02
Pohod članov Rdečega križa v Banovce

Pohod članov Rdečega križa v Banovce

Že drugo leto zapored, so se krajani-člani RK - KS Krištanci, Šalinci, Grlava podali na večerno pot po temačni cesti do Božične vasi Banovci. Pot so si osvetljevali s laternami, baterijami in led svetilkami. Bakla se v močnem in hladnem severnem vetru pač ni obnesla. Zbor pred »zadružnim domom« v Krištancih, ki je zares v slabem stanju, saj lastnik pač zanj nima posluha, ni obetal številčne udeležbe, vsak pa je za pot dobil nujno potrebno lično kovinsko skodelico z napisom društva na vrvici, za pitje okrepčil na poti in cilju. A, ko se je desetina ustavila na prvi postaji pri Trstenjakovih na Grlavi, se je število močno povečalo. Domača gospodinja Alenka je pripravila polno mizo domačih dobrot in tople pijače, tako da so bili vsi dobro pripravljeni za nadaljevanje poti.

Po kar prometni cesti, kjer so vozniki lepo upoštevali osvetljeno in označeno kolono, je le ta prispela do osvetljenega pločnika v Banovcih in pričel se je ogled razstavljenih jaslic v vsem naselju. Na koncu se je številčna (35 krajanov) vesela in pisana druščina umaknila v topel prostor PGD Banovci, kjer so bili vsi postreženi z domačo, kuhano klobaso (Mirko Korošak - Grlava) z vsemi potrebnimi dodatki, seveda pa tudi vroča in hladna pijača ni manjkala. Na mizah je bilo razporejeno tudi domače pecivo. Za še bolj veselo vzdušje sta poskrbela harmonikar Božidar in trobentar Dejan. Ob prvem premoru pa je diatonično harmoniko v roke vzel še mladoletni David in z navdušenjem igral domače viže.

Daleč v noč se je nadaljevalo prešerno petje in plesanje, a vedno je vsega lepega in veselega enkrat konec in treba se je bilo vrniti domov. Drugo leto pa spet, saj je dejavna predsednica društva RK Sonja Koroša, napovedala, da bo ta prireditev, ki združuje krajane dobre volje, organizirala s člani vsak konec leta, kljub temu, da za to ne dobi nikakršnih sredstev, kot večina drugih društev.

G.J.



Več v Družabno