Prleške študentke obiskale brezdomce v Mariboru in jim polepšale praznike

Z brezdomci iz Zavetišča so se družile in zmanjševale socialno izključenost in osamljenost ter jim polepšale vsaj en dan v prazničnih dneh

Prlekija-on.net, torek, 7. januar 2020 ob 14:511
Študentke med brezdomci

Študentke med brezdomci

Prostovoljke, študentka psihologije Nina Mikl, študentka biopsihologije Sara Korpar, študentka inkluzivne pedagogike Andreja Stajnko, študentka razrednega pouka Nastja Gregorec, vse iz Prlekije, ter študentki Živa Vidic iz Primorja in Tadea Košir iz Ljubljane, so se 12. decembra odpravile v Zavetišče za brezdomce Maribor. Zgodaj zjutraj so se odpravile v Maribor, kjer so po več mesečnih pripravah izvedle intervencijo.

Študentke so v zavetišču skušale poustvariti praznično vzdušje. Brezdomcem so spekle pecivo ter skupaj z njimi izdelali božične voščilnice, katere so prostovoljke poslale na željene naslove. December je praznični mesec, ko se ob večerih zberemo v krogu družine, skupaj z njimi preživimo veliko prostega časa, se obdarujemo. Vendar vsi nimajo te možnosti. So ljudje, ki so sprti s svojo družino, nimajo prijateljev, nimajo denarja in te sreče, da bi praznike preživljali na toplem ob dobri hrani.

Študentke so ustvarile dogodek poln topline in udobja

Študentke so se odločile, da bodo brezdomcem polepšale praznike in ustvarile intervencijo. Študentke so ustvarile dogodek poln topline in udobja, z namenom, da tudi brezdomci občutijo prazničen čas, ki si ga sicer ne morejo privoščiti. Študentke so poskrbele za peko muffinov in za dobro počutje gostov. Ker veliko brezdomcev ob vstopu v zavetišče poroča o težavah, vezanih na socialno izključenost in osamljenost, s podobnimi intervencijami lahko vplivamo na zmanjšanje socialne izključenosti in krepimo medosebne odnose, kar je bil prvoten cilj intervencije študentk. Z brezdomci iz Zavetišča so se družile in zmanjševale socialno izključenost in osamljenost ter jim polepšale vsaj en dan v prazničnih dneh.

Intervencija je bila zelo uspešna. Vodja zavetišča se je na njihovo intervencijo odzval s pozitivnimi komentarji, saj so izvajalke s svojo pozitivno naravnanostjo in sproščenostjo prispevale k nepozabnemu dogodku, katerega se bodo brezdomci zagotovo še dolgo spominjali. Stanovalci zavetišča so navedli številne pozitivne komentarje in vtise o dogodku. Uporabniki so intervencijo doživljali kot pozitivno in prijetno. Odziv enega izmed stanovalcev: "Druženje je bilo zelo prijetno, počutil sem se zelo lepo in upam, da se druženje ponovi. Punce so bile odlične." Vse prostovoljke so izkušnjo ovrednotile kot zelo pozitivno in obenem izrazile željo po ponovnem sodelovanju z zavetiščem. Nedvomni bi morali intervencijo izkusiti vsi.

Najbolj izpostavljene ranljive skupine

Evropska študija je pokazala, da so s stanovanjskim tveganjem najbolj izpostavljene naslednje ranljive skupine: (1) družine z nizkim dohodkom, (2) brezposelni, zlasti trajno, (3) ljudje, ki so odvisni od alkohola in mamil, (4) slabo izobraženi, (5) enoroditeljska gospodinjstva, (6) velike družine, (7) etnične manjšine, zlasti Romi, (8) ljudje s psihosocialno prizadetostjo, (9) mladina, ki je ostala brez podpore staršev (Mandič, 1999).

Brezdomci imajo tipično šibkejšo socialno mrežo - zanje je namreč značilen razpad socialne mreže in/ali nezmožnost ohranjanja prej obstoječe socialne mreže. Zaradi omenjenih dejavnikov so se s prostovoljkami odločile, da bi voščilnice brezdomci poslali bližnjim osebam. Že tako majhen ukrep, bi lahko imel ogromne učinke.



Več v Kultura in izobraževanje