Mura Raba Tour na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani

Mura Raba tour temelji na štirih različnih tematskih programih, vezanih na konjeništvo, vodni turizem, kulturni turizem in pohodništvo

Prlekija-on.net, sobota, 1. februar 2020 ob 15:18
Mura Raba Tour na sejmu Alpe-Adria

Mura Raba Tour na sejmu Alpe-Adria

Tokratni že 31. sejem turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria v Ljubljani je bil odlična priložnost za predstavitev novo razvitega čezmejnega turističnega produkta Mura Raba tour. V preddverju marmorne dvorane Gospodarskega razstavišča so v času med 29. januarjem in 1. februarjem 2020 mimoidočim obiskovalcem sejma z veseljem predstavljali regijo med Muro in Rabo kot turistično destinacijo s številnimi možnostmi aktivnega preživljanja prostega časa.

Poleg vzpostavljene čezmejne mreže lokalnih turističnih ponudnikov med poglavitne dosežke projekta štejejo še razvit nov turistični produkt Mura Raba tour, ki temelji na štirih različnih tematskih programih (vezanih na konjeništvo, vodni turizem, kulturni turizem in pohodništvo), obnovljeno stavbo nekdanje karavle v Čepincih s stalno muzejsko zbirko o življenju obmejnih varuhov ter obnovljen Kamp Akácfa tik ob reki Rabi v kraju Csörötnek.

S ciljem povečanja tako števila obiskovalcev v regiji kot tudi števila nočitev so skupaj s ponudniki čezmejne mreže informacije o možnostih aktivnega oddiha v čezmejni regiji med rekama Muro in Rabo ponesli v slovensko prestolnico. Nov in celovit čezmejni turistični produkt Mura Raba tour gradi identiteto na spoznavanju avtohtonega načina življenja, na ohranjanju izročila in kulturne dediščine ter na aktivnem preživljanju prostega časa v stiku z naravo. Produkt rezultira v atraktivnih programih, zaznamovanih s povsem novimi nosilnimi tematikami, ki v našem prostoru še niso izkoriščene ter omogočajo aktivno preživljanje prostega časa v podeželskih in turistično zapostavljenih regijah projektnega območja. Vodni program ponuja doživetje rek Mure in Rabe iz rafta ali kanuja, konjeniški program jahanje in vožnje s konjsko vprego ob nekdanji »železni zavesi«, pohodni program možnost pohoda po graničarski poti s prikazom življenja obmejnih varuhov v okviru stalne muzejske zbirke Varuhi meje, kulturni program pa odkriva skrivnostno zgodovino upornih Krucev.

Na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani se je na skupni stojnici v štirih dneh predstavilo sedem ponudnikov, med njimi JZ za turizem, šport in kulturo Šalovci (z nastanitvenim centrom Peterloug v Markovcih in muzejsko zbirko Varuhi meje v Čepincih), Turistično društvo Monošter/Szentgotthárd (s promocijo raznovrstnih turističnih ponudnikov, med njimi St. Gotthard Spa & Wellness, Gotthard Therme Hotel & Conference, Hotel in restavracija Lipa, Vadvirág méhes és gyógyítókert), Kocljevina iz Prosenjakovec (s predstavitvijo eko-socialne kmetije), Kmetija z nastanitvijo in lončarstvo Csupor-Mayor iz Andovec/Orfalu (s tradicionalnimi izdelki iz gline), Bakovka iz Bakovec (z izdelki iz sivke, žajblja in sladkega pelina), FiNa keramika iz Bakovec (z raznimi drobnimi izdelki iz keramike kot so skodelice, nakit, dekorativni izdelki za dom) in Pletarstvo Kalman iz Polane (s tradicionalno pletenimi izdelki iz šibja). Vodilni partner projekta, Projektno razvojna agencija in komunikacija d.o.o., pa je s pomočjo različnih promocijskih gradiv poskrbel za celovito predstavitev samega projekta in njegovih aktivnosti.

Po uspešni skupni predstavitvi v Ljubljani so njihove misli že usmerjene k naslednjim zadanim nalogam. Konec meseca februarja 2020 se bodo skupno predstavili na madžarskem turističnem sejmu Travel na razstavišču Hungexpo v Budimpešti in v začetku marca 2020 organizirali »Dan Mura Raba tour« v nakupovalnem središču Seiersberg v bližini Gradca v Avstriji.

Projekt Kreiranje in plasiranje novega čezmejnega produkta aktivnega turizma kot integralnega dela sodobne turistične ponudbe med Muro in Rabo, z akronimom Mura Raba tour je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za obdobje 2014-2020.



Več v Kultura in izobraževanje