Oranžni alarm zaradi močnega vetra, ki že podira drevesa

V severovzhodni Sloveniji in v višjih legah bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 km/h, krajevno lahko tudi okoli 100 km/h

Prlekija-on.net, torek, 4. februar 2020 ob 10:25
Gasilci PGD Sveta Trojica in podrta drevesa v Babincih

Gasilci PGD Sveta Trojica in podrta drevesa v Babincih

V torek dopoldan nas je zajelo deževje ter močan veter, zaradi katerega je Arso izdal rumeno opozorilo, za sredo pa so izdali oranžno opozorilo zaradi močnega severnega vetra. Kot navajajo, bo v sredo pihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 km/h, krajevno lahko tudi okoli 100 km/h. Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 km/h. V noči na četrtek bo veter slabel.

Močan veter pa že danes povzroča težave, saj je podrl kar nekaj dreves in električnih drogov. Uprava RS za zaščito in reševanje tako poroča o motnjah z električno energijo med drugim iz območja Ljutomera, Apač in Moravskih Toplic. Skupno je brez električne energije ostalo preko 3 tisoč odjemalcev.

Ob 10.03 je v naselju Babinci, občina Ljutomer, močan veter podrl tri drevesa, katera so padla čez cesto. Gasilci PGD Babinci so drevesa odstranili. Ob 10.49 je v kraju Gibina, občina Razkrižje, močan veter podrl električne drogove, kateri so pri tem zanetili požar na bljižnjem drevesu. Gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer so požar omejili ter počakali dežurnega delavca Elektro Maribor, kateri je odklopil elektriko. Na območju Ormoža je podrlo tri drevesa, poškodovalo tri strehe in en elektroenergetski vod. Sodelovala so štiri PGD.

Drevesa s ceste pospravljajo tudi gasilci PGD Sveta Trojica, o številnih intervencijah poročajo tudi z območja Maribora in Ptuja.

Prehod hladne fronte

Kot še navaja Arso, bo dopoldne pas dežja hladne fronte od severa prešel Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte. Za njo bo popoldne spremenljivo oblačno, možna bo še kakšna manjša ploha. Zapihal bo okrepljen severni veter. Popoldanske temperature bodo od 4 do 10 °C.

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, možna bo kakšna manjša snežna ploha. Pihal bo zmeren severni veter, ki se bo predvsem na Gorenjskem in v severovzhodnih krajih čez dan še okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, najvišje dnevne od 3 do 9 °C.

 

Največ odjemalcev je bilo brez napajanja na področju Slovenskih goric, predvsem v okolici Ljutomera, foto: Pixabay

Brez električne energije ostalo več kot 10 tisoč odjemalcev


Opozorilo zaradi vetra
Opozorilo zaradi vetra, vir: ARSO

Ob 10.27 smo bili obveščeni o podrtem drevesu na cesti Njiverce - Gerečja vas. Drevo smo odstranili ter očistili cestišče

Objavil/a PGD Talum Kidričevo dne Torek, 04. februar 2020

Tehnična in druga pomoč 4.2.2020 9.59 ORMOŽ Ob 9.59 je v Dobravi, občina Ormož, drevo padlo na hišo. Gasilci PGD Hardek in PGD Ormož so drevo razžagali, odstranili s hiše ter pokrili s folijo.

Objavil/a Prostovoljno Gasilsko Društvo Ormož dne Torek, 04. februar 2020

Večji obseg SLOVENSKA BISTRICA 4. 02. 20 Na regijskem centru za obveščanje Maribor smo v času "močnega vetra", ki je...

Objavil/a PGD Slovenska Bistrica dne Torek, 04. februar 2020

 

Objavil/a PGD Sveta Trojica dne Torek, 04. februar 2020


Več v Narava