Skulpture in vezenke

Razstava Saše Bezjak v Radencih

Filip Matko, četrtek, 27. januar 2011 ob 14:27
Obiskovalci

Obiskovalci

V razstavišču Boni, ki ga v hotelu Radin v Radencih vodi Marko Logar Boni, je do druge polovice februarja na ogled razstava skulptur in vezenk akademske slikarke ter magistre kiparstva Saše Bezjak iz Gornje Radgone. Otvoritev razstave, ob tem je bil tudi pogovor z avtorico,  je potekala 26. januarja 2011 ob 17. uri.

Saša Bezjak je bila rojena 1971 v Mariboru in je odraščala na Tratah v Slovenskih Goricah. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom akademskega kiparja Darka Golije, leta 2001 pa tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec. Med pomembnejšimi profesoricami ji je predavala tudi Marjetka Ciglenečki. Končala je tudi magistrski študij iz kiparstva na ljubljanski ALU pri profesorju Luju Vodopivcu. Zadnja leta kot mentorica pripravlja likovne delavnice za odrasle in tudi razstave nastalih del. Takšna delavnica že drugo sezono poteka v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Poučuje likovno vzgojo na osnovni šoli v Šentilju in ima od leta 2002 status delavke na področju kulture.

Ob pogovoru Markom Logarjem Bonijem na otvoritvi zadnje razstave je avtorica med drugim še povedala: »…Ko vodim likovne delavnice in gledam moje tečajnike, lahko rečem, da se mi odpira ena nova sfera in misel, da čutim isto kot oni. Prihajajo z željo, da bi bili bogatejši. Ko me sprašujejo za razliko med amaterizmom in profesionalnostjo, se meni med tem ne zdi tako stroga ločnica, kot jo vidi veliko mojih kolegov. Še vedno drži, da slikajo iz veselja. Kaj pa jaz, ki se s tem ukvarjam profesionalno ? Isto !...Tokrat so v glavnem razstavljene vezenine. Veze jih moja mama in prišli sva do točke, ko je to najin skupen projekt in ker se obe piševa Bezjak, sva tako tudi podpisane…Nekateri potrebujejo droge, kar me zelo žalosti, drugi iščemo v sebi. Bogati smo, dovolj imamo znotraj, dovolj materiala za ustvarjanje in iskanje…«


Več v Kultura in izobraževanje