Ogorčen bralec: Za mene je potka uničena

Bralec nam je sporočil, da je nekdo z vožnjo po nasipu ob Gajševskem jezeru poškodoval lesene robnike in potko ob jezeru, ki je bila v preteklih letih urejena

Prlekija-on.net, sobota, 15. februar 2020 ob 12:00
Poškodbe na potki ob Gajševskem jezeru

Poškodbe na potki ob Gajševskem jezeru

Zaskrbljen občan občine Križevci, nam je v soboto dopoldan poslal zapis, kjer opozarja na nevestne izvajalce del ob Gajševskem jezeru, ki so v petek, kot je zapisal, za ribiško družino urejali prostore za šotorenje ribičev.

"Kot vsakodnevni sprehajalec po nabrežini Gajševskega jezera in navdušenec nad pridobitvijo poti, ki ga je uredila občina Križevci, me je danes zjutraj čakalo neprijetno presenečenje. Ne morem se drugače izraziti, kot da napišem, da izvajalcu del, oziroma tistemu, ki je za ribiško družino urejal prostore za šotorenje ribičev, (včeraj 14.2.2020) enostavno manjka par koleščkov v glavi," se je ob tem slikovito izrazil ter se čudil nepremišljenemu dejanju in da ob tem ne moreš biti "normalen", da "po mehkem terenu, kakršen pač je zdaj, voziš z nekim vozilom ter prikolico polno zemlje po nabrežini in s tem uničiš jugovzhodni del potke. Ja, za mene je potka uničena," je še zapisal.

Gajševsko jezero

Kakšna je prihodnost Gajševskega jezera?


Podpis pogodbe o ureditvi Gajševskega jezera

Okrog Gajševskega jezera se bo uredila pešpot in postavila urbana oprema


Pričakuje, da se najde krivca, ki naj sanira nastalo škodo

Kot še je zapisal, se je zemlja na določenih mestih zaradi teže posedla tudi za več kot dvajset cm. "Na drugi strani je pa seveda od sile pritiska lesene robnike dvignilo iz prejšnjega ležišča. Iz priloženih slik je vse lepo razvidno. Zaradi drgnjenja gum so se robniki tudi oluščili na določenih mestih. Ja, najbolje je, da s težavo pridobljena evropska sredstva in trud ter pridobitev (pot), ki že tako zanemarjenemu jezeru, vseeno da neko dodano vrednost, uničimo na takšen banalen način". Po njegovem mnenju so ti otoki za šotorenje, tudi na nepravi strani jezu: "saj si ribiči potem prilastijo še potko in potem kot sprehajalec ne moreš mimo njih drugače, kot da se umakneš iz poti in greš naokoli po nepokošeni travi, ki je lahko velika tudi meter ali več. Druga stran prostorov bi zadevo rešila."

"Seveda, zdaj pričakujem, da se najde krivca, ki naj sanira nastalo škodo. A ne na način, da se navozi zraven samo zemlja in da je potem to urejeno. Robnike je nujno potrebno postaviti na staro mesto, potko poravnati, ker zdaj prav nič lepo ni več videti, vsaj iz Gajševske strani ne. Z nepravo sanacijo se bo ob naslednji košnji (če do nje sploh letos bo prišlo) uničil še preostanek poti. Gramoz se bo počasi posedel pod robnike. S tem se bodo na poti naredile luknje. Mulčer bo pa uničil še nekaj robnikov, ki bodo zaradi zime štrleli samo še bolj iz zemlje," še je ob tem zapisal.

Ob tem omenimo tudi, da je ob vstopu na jez prometni znak, ki prepoveduje promet v obe smeri, razen za kolesa, pred dovozno potjo pa je tudi rampa. Za kakšna dela je pri tem pravzaprav šlo, smo povprašali na Občino Križevci. Ko prejmemo odgovore, jih bomo objavili.

Pot po ureditvi postala precej bolj privlačna za obiskovalce

Na kroni nasipa, kjer je pretežno travnata površina, so se ljudje že od nekdaj radi sprehajali, na Gajševsko jezero pa radi prihajajo surferji, ribiči in nasploh obiskovalci, ki jih zanima pestra flora in favna v okolici jezera. Prvo fazo poti so zaključili leta 2016 in pot je že s tem postala precej bolj privlačna za obiskovalce, ki se radi sprehajajo ob vodi.

V drugi fazi pa se v prihodnosti predvideva še preostali del poti, s katerim bo sklenjen krog poti okrog jezera. Gre za zahtevnejši projekt, kjer je predviden leseni most čez reko Ščavnico, opazovalnice za ptice ter pot, ki bo potekala delno po gozdu in delno tudi nad vodo.

Urejanje poti po nasipu Gajševskega jezera

Pot po nasipu Gajševskega jezera dobiva novo podobo


Pot po nasipu Gajševskega jezera

Prvi del poti okrog Gajševskega jezera dokončan




Več v Gospodarstvo